Omaha

Omaha er den største byen i Nebraska.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Omaha er den største byen i delstaten Nebraska i USA. Byen har 468 262 innbyggere (U.S. Census, 2018) og danner en større byregion (metropolitan area) med rundt 944 000 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
ˈouməha:

Omaha ligger i Missouri-dalen ved vestbredden av Missouri River langt øst i Nebraska tvers overfor Council Bluffs i delstaten Iowa og omkring 15 kilometer nord for munningen av Platte River.

Navnet er etter omaha-urfolkets ord 'umaha', 'mennesker oppstrøms'.

Befolkning

Hvite utgjør 73,1 prosent, afrikansk-amerikanere 13,7 prosent, asiater 2,4 prosent og nordamerikanske urfolk 0,8 prosent av befolkningen (2010). Byen har hatt en økende befolkning siden grunnleggelsen, bortsett fra reduksjoner i tiårene 1890–1900 og 1970–1980.

Økonomi og kultur

Omaha er et av de største sentrer for slakting, kjøttpakking og omsetning av bufe samt omsetning av korn i USA, men flest er sysselsatt innen forsvar (Offutt Air Force Base), helsevesen og undervisning. Bank- og forsikringsvirksomhet, telekommunikasjoner, transport, bygge- og anleggsvirksomhet. Turisme har stor betydning. Omahas økonomi har vokst betydelig siden 1990-tallet.

Omaha har tre universiteter, blant annet University of Nebraska Omaha (grunnlagt 1908) og Creighton University (grunnlagt 1878) samt flere høyskoler.

Henry Doorly Zoo and Aquarium er blant mest besøkte severdigheter i Nebraska. Byens historiske sentrum omfatter blant annet Old Market, Lauritzen Gardens og Kenefick Park. Store teatre er Omaha Community Playhouse, Blue Barn Theatre og The Rose Theater. Orpheum Theatre fra 1927 er sete for Opera Omaha. Omaha Symphony Orchestra spiller i det moderne scenekunstanlegget Holland Performing Arts Center, som åpnet i 2005. Byen har en rik musikktradisjon, blant annet rhytm and blues, jazz og hiphop. Joslyn Art Museum har store kunstsamlinger og Omaha Children's Museum er godt besøkt.

Det er mange stier for fotgjengere og syklister. I september arrangeres en halvmaraton og et ti kilometer langt løp i Omaha. I juli arrangeres en baseball-turnering for menn på stadionet i i TD Ameritrade Park i sentrum. Andre årlige arrangementer er blant annet Summer Art Festival, Sand in the City, Jazz on the Green, Omaha Fashion Week (august), Intertribal Powwow, Greek Festival, Oktoberfest og Railroad Days.

Historie

Omaha-folket avsto området med det senere Omaha i 1854. Omaha ble grunnlagt samme år av spekulanter fra Council Bluffs på den andre siden av Missouri-elven. Det ble gjort delvis for å påvirke den transkontinentale jernbanen til å passere gjennom eller nær byen. I 1857 fikk Omaha bystatus og ble Nebraska-territoriets hovedstad. Omaha ble utgangspunktet for Union Pacific-jernbanen i 1863 og ble et voksende senter for handel og industri. Hovedstaden i Nebraska-territoriet ble imidlertid flyttet til Lincoln da Nebraska ble en delstat i 1867.

Omaha var et av de største jernbanesentrene i USA i andre halvdel av 1800-tallet og byen ble fokus for handel og industri. Slakterier, pakking og prosessering av kjøtt samt jernbanedrift ble viktige for byens utvikling og vekst fra slutten av 1800-tallet til de første tiårene av 1900-tallet. I 1888 ble det bygd en bro mellom Council Bluffs og Omaha. Fargede amerikanere og europeiske immigranter, blant annet irer, tyskere, italienere, grekere og jøder, opprettet egne bydeler. En rekke år med tørke etter en storm i 1888 samt økonomisk panikk i 1893 førte til en nedgang i innbyggertallet.

I 1898 var byen vertskap for den internasjonale verdensmessen Trans-Mississippi and International Exposition med mer enn 2,6 millioner besøkende fra hele USA. Urfolk-messen Indian Congress ble arrangert samtidig. Etter århundreskiftet kom ny økonomisk vekst og arealutvidelser. Flere forsteder, som Dundee og South Omaha i 1915, og Benson og Florence i 1917, ble annektert.

Etter en ny økonomisk nedgang i 1930-årene kom oppgangstider med produksjon av bombefly under andre verdenskrig og den offisielle åpningen av Offutt Air Force Base sør for Omaha i 1948; basen er hovedkvarteret til U.S. Strategic Command (USSTRATCOM). Byens utvikling ble også fremmet av av store veianlegg samt at mer enn 40 forsikringsselskaper opprettet hovedkvarterer i byen i 1950- og 1960-årene. Det skjedde samtidig med en tilbakegang for industri og jernbanevirksomhet.

Siden 1970-årene har store deler av Omaha vært preget av omfattende byggevirksomhet og byfornyelse. På 1980-tallet ble varehus ombygd til shoppingområdet Old Market og også andre deler av byens sentrum fikk ny bebyggelse. Etter århundreskiftet ble flere skyskrapere bygd, deriblant Omahas høyeste bygning, 193 meter høye First National Bank Tower (2002). Bob Kerrey Pedestrian Bridge ved Missouri-elven åpnet for fotgjengere og syklister i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg