Faktaboks

William Jennings Bryan

W. J. Bryan

Uttale
brˈaiən
Født
19. mars 1860, Salem, Illinois, USA
Død
26. juli 1925, Dayton, Tennessee, USA
William Jennings Bryan
William Jennings Bryan tapte i tre valg.

William Jennings Bryan var en amerikansk jurist og politiker, som var USAs utenriksminister fra 1913 til 1915.

Bryan var medlem av Representantenes hus i 1891–1894. Ved presidentvalgene i 1896 og 1900 stilte han som kandidat for demokratene, folkepartiet og «sølv-republikanerne», men ble slått av William McKinley. I 1908 var han igjen demokratenes kandidat ved presidentvalget, men tapte for William Howard Taft.

Ved valget i 1912 støttet han Woodrow Wilson, og til gjengjeld tok Wilson ham til utenriksminister i 1913. Med stor energi og idealisme virket han i denne stillingen for freds- og voldgiftstanken (se bryanske traktater).

Under første verdenskrig erklærte Bryan seg for full nøytralitet og tok avskjed etter senkningen av Lusitania fordi han var imot Wilsons skarpe note til Tyskland. Etter dette spilte han liten rolle i det politiske liv. Hans siste offentlige opptreden var i den kjente apeprosessen (Scopes-saken) i Dayton, Tennessee i 1925, hvor han med religiøs iver og på grunnlag av Det gamle testamente gikk til angrep på utviklingslæren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg