William Jennings Bryan var en amerikansk jurist og politiker som var medlem av Representantenes hus i 1891–94. Ved presidentvalgene i 1896 og 1900 stilte han som kandidat for demokratene, folkepartiet og «sølv-republikanerne», men ble slått av William McKinley. I 1908 var han igjen demokratenes kandidat ved presidentvalget, men tapte for William Howard Taft.

Ved valget i 1912 støttet han Woodrow Wilson, og til gjengjeld tok Wilson ham til utenriksminister i 1913–15. Med stor energi og idealisme virket han i denne stilling for freds- og voldgiftstanken (se bryanske traktater).

Under den første verdenskrig erklærte Bryan seg for full nøytralitet og tok avskjed etter senkningen av Lusitania fordi han var imot Wilsons skarpe note til Tyskland. Etter dette spilte han liten rolle i det politiske liv. Hans siste offentlige opptreden var i den kjente apeprosessen (Scopes-saken) i Dayton, Tennessee i 1925, hvor han med religiøs iver og på grunnlag av Det gamle testamente gikk til angrep på utviklingslæren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.