Leopold Stokowski

Faktaboks

Leopold Stokowski

Leopold Anthony Stokowski

Uttale
stokˈowski
Født
18. april 1882, London, Storbritannia
Død
13. september 1977, Nether Wallop, Hampshire, Storbritannia

Artikkelstart

Leopold Stokowski var en britisk-amerikansk dirigent, en av de mest berømte og populære dirigentene på 1900-tallet. Stokowski hadde en karriere på nesten 70 år og forbindes særlig med Philadelphia-orkesteret.

Stokowski ble etter hvert en kjent kulturpersonlighet, blant annet gjennom sin medvirkning i Fantasia (1940), Walt Disneys tegnefilm inspirert av klassisk musikk, og andre amerikanske filmer. Han var kjent for å få frem en egen stor og rik klang fra orkesteret, noe som ble en del av Philadelphia-orkesterets profil. Han dirigerte uten dirigentpinne.

Stokowski gjorde en betydelig innsats for komponistene i sin egen samtid med uroppførelser og amerikanske førsteoppførelser. Han utga boken Music for All of Us (1943; norsk oversettelse, Musikk for oss alle, fra 1950).

Bakgrunn

Stokowski skapte en viss mystikk omkring sin egen bakgrunn gjennom sitt navn, sitt «aristokratiske» utseende og ved å snakke engelsk med ubestemmelig aksent. Formålet var å gjøre seg spennende for et amerikansk publikum, som var vant med at berømte dirigenter og musikere kom fra steder fjernt fra den engelskspråklige verden.

I realiteten var Stokowski født og oppvokst i London. Moren var britisk, mens faren var sønn av en innvandrer fra Polen, derav familienavnet. Allerede som 13-åring ble han tatt opp ved Royal College of Music, og her utdannet han seg til organist. En studiekamerat var den senere komponisten Ralph Vaughan Williams. Stokowski studerte også en tid ved Queen’s College ved Oxford-universitetet.

Stokowski gjorde tjeneste som organist og kordirigent i flere anglikanske menigheter i London, og i 1905 flyttet han til New York og ble organist i St. Bartholomew på Manhattan. Han fikk reise til Paris for å studere direksjon, og gjorde sin offisielle debut som dirigent med Colonne-orkesteret i 1909.

Stokowskis første post som sjefdirigent var ved Cincinnati Symphony Orchestra i 1909–1912. Her oppnådde han stor suksess. Han ble den første dirigenten som innførte en «pops»-konsertserie med populære klassiske musikkstykker. Han ledet førsteoppførelsen i USA av symfoni nr. 2 av Edward Elgar.

Men han ble snart hentet som sjefdirigent for Philadelphia-orkesteret. Den lange tiden som sjef her, fra 1912 til 1938, er et sentralt kapittel i Stokowskis karriere. Han bygget opp orkesteret, ledet det til internasjonal berømmelse og gjorde en rekke plateinnspillinger som solgte i store opplag. Hans etterfølger Eugene Ormandy videreførte det Stokowski hadde skapt.

I 1940 grunnla Stokowski et ungdomsorkester, All-American Youth Orchestra, som imidlertid måtte nedlegges i 1942 på grunn av andre verdenskrig. En femtedel av musikerne som Stokowski rekrutterte til dette orkesteret var kvinner, en høy andel på denne tiden.

Stokowski var sjefdirigent for NBC Symphony Orchestra i 1941–1944 etter at Arturo Toscanini hadde kommet på kant med ledelsen i kringkastingsselskapet. Her ledet han radiosendinger med ny musikk, blant annet uroppførelsen av Arnold Schönbergs klaverkonsert og førsteoppførelser i USA av en rekke verker. Etter Toscaninis død i 1957 ledet Stokowski dette orkesteret under navnet Symphony of the Air.

Med støtte fra borgermester Fiorello La Guardia etablerte Stokowski i 1944 New York City Symphony Orchestra, som var tenkt å nå ut til et bredere publikum gjennom lave billettpriser. I 1945 etablerte han det kortlivede Hollywood Bowl Symphony Orchestra, som ga konserter i den store utendørsarenaen Hollywood Bowl i Los Angeles.

Fra 1946 var Stokowski fast gjestedirigent for New York-filharmonien og fra 1951 en ettertraktet gjestedirigent ved en rekke europeiske orkestre. Han var musikksjef for Houston Symphony Orchestra i årene 1955–1962. I 1962 grunnla han American Symphony Orchestra i New York, som han ledet til 1972.

I 1972 flyttet han nitti år gammel hjem til England, og var til sin død i 1977 fast gjestedirigent for London Symfoniorkester.

Innspillinger

Stokowskis første innspillinger var med Philadelphia-orkesteret allerede i 1917 og innbefatter Anitras dans fra Peer Gynt av Edvard Grieg.

Det store antallet innspillinger er fordelt på mange av de store komponistene fra 1800-tallet, men Stokowski ledet også en rekke innspillinger av musikk fra hans egen tid, blant annet av Charles Ives, Sergej Rachmaninov og Dmitrij Sjostakovitsj.

Han spilte også inn egne transkripsjoner av berømte verker; særlig populær ble hans versjon av Toccata og fuge i d-moll av Johann Sebastian Bach.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Daniel, Oliver: Stokowski — a counterpoint of view, 1982, isbn 0-396-07936-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg