Eugene Ormandy

Faktaboks

Eugene Ormandy

Jenö Blau

Uttale
ˈå:məndi
Født
18. november 1899, Budapest, Ungarn (dav. Østerrike-Ungarn)
Død
12. mars 1985, Philadelphia, USA
Eugene Ormandy
Av .

Artikkelstart

Eugene Ormandy var en ungarsk-amerikansk dirigent og en av de ledende dirigentene i det 20. århundre. Han huskes særlig for sine 44 år som sjefdirigent for Philadelphia-orkesteret.

Bakgrunn

Ormandy ble født i Budapest. Familien var jødisk og Ormandy het egentlig Jenö Blau. Jenö er den ungarske varianten av Eugen, mens opphavet til etternavnet Ormandy er ukjent.

Han fikk fiolintimer ved Franz Liszt-akademiet fra fem års alder. Her hadde han den berømte fiolinpedagogen Jenö Hubay som lærer. Ormandy opptrådte fra syv års alder og konserterte som vidunderbarn.

Karriere

I 1921 utvandret Ormandy til USA, og ble amerikansk statsborger i 1927. Han ble engasjert som fiolinist i orkesteret ved den store kinoen Capitol Theatre i New York, og gikk snart gradene via konsertmester til dirigent. Siden var han frilans dirigent og fiolinist. I 1920-årene gjorde han plateinnspillinger som fiolinist.

Han dirigerte orkesteret da Isadora Duncan danset i Carnegie Hall i og ble lagt merke til av impresarioen Arthur Judson. Gjennom Judson fikk Ormandy erstatte en indisponert Arturo Toscanini i en konsert med Philadelphia-orkesteret i 1931. Han fikk sin første post som sjefdirigent ved Minnesota Orchestra (daværende Minneapolis Symphony Orchestra) 1931–1936. Med dette orkesteret gjorde han en serie med plateinnspillinger for selskapet RCA Victor.

I 1936 ble Ormandy sjefdirigent for Philadelphia-orkesteret. Frem til 1938 delte han på arbeidet med Leopold Stokowski, men hadde deretter stillingen alene. Philadelphia-orkesteret under Eugene Ormandy ble en institusjon i amerikansk musikkliv. Han ble uløselig forbundet med dette orkesteret i 44 år, til 1980 da han overlot stillingen til Riccardo Muti og trakk seg tilbake.

Samarbeidet hadde karakteristiske kjennetegn, særlig en spesielt fyldig klang i strykerne med stor varme og bredde. Dette anvendte Ormandy med mindre hell på de tysk-østerrikske klassikerne, som Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Johannes Brahms, men ga orkesteret en egen profil i russisk, tsjekkisk og fransk repertoar og også i musikk av komponister som Edvard Grieg, Jean Sibelius og Richard Strauss.

Med Philadelphia-orkesteret gjorde Ormandy en rekke uroppførelser av amerikanske komponister, som Samuel Barber, Howard Hanson, Walter Piston og Virgil Thompson, og en rekke amerikanske førsteoppførelser av europeiske komponister. Ormandy ledet uroppførelsen av Sergej Rachmaninovs siste større verk Symfoniske danser i 1941, og gjorde plateinnspillinger med ham som klaversolist.

Ormandy gjestet Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikkselskapet Harmoniens Orkester) ved Festspillene i Bergen i 1954.

Plateinnspillinger

Ormandy ledet et stort antall plateinnspillinger med Philadelphia-orkesteret. Sentralt på repertoaret stod symfonier av russiske komponister Pjotr Tsjajkovskij, Sergej Prokofjev, Sergej Rachmaninov og Dmitrij Sjostakovitsj.

Han ledet også innspillinger av en rekke komponister fra overgangen til det 20. århundre, som Claude Debussy, Maurice Ravel og Richard Strauss.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rodriguez-Peralta, Phyllis: Philadelphia Maestros — Ormandy, Muti, Sawallisch, 2006, isbn 978-1592134878, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg