Faktaboks

Hollywood
Uttale
hˈåliwud
Hollywoodskiltet med 15 meter høye bokstaver er et kjent landemerke i Los Angeles.
.
Lisens: CC BY 2.0
Hollywood (skriften i fjellet)

De over 15 meter høye bokstavene i fjellsiden i Hollywood er blitt et kjennetegn for Los Angeles. Bokstavene ble satt opp i 1923 for å avertere salg av tomter i området, og dannet da ordet HOLLYWOODLAND. Dette ble forkortet til HOLLYWOOD i 1945 da Los Angeles’ handelskammer overtok dem. I 1973 ble bokstavene restaurert og gjort til et historisk minnesmerke.

Hollywood er et 9,1 kvadratkilometer stor bydel i Los Angeles i delstaten California i USA. Hollywood ligger nordvest for Los Angeles sentrum og har en estimert befolkning på 146 514 innbyggere (US Census fører ikke statistikk over bydeler). Hollywood er berømt som sentrum for, og er synonymt med, USAs filmindustri og er sete for flere TV- og filmselskaper samt bosted for mange av filmindustriens mest berømte skuespillere og filmmakere. Hollywood er også kjent for sitt elegante bolig- og forretningsstrøk.

Hollywood grenser til Hollywood Hills mot nord, Los Felis mot nordøst, East Hollywood mot øst, Larchmont og Hancock Park mot sør, Fairfax mot sørvest, byen West Hollywood mot vest og Hollywood Hills West mot nordvest. Det fasjonable villastrøket Beverly Hills ligger sørvest for Hollywood.

Navnet Hollywood betyr «kristtorn-skog» og kan opprinnelig ha vært navnet på en ranch som ble bygd nær Los Angeles i 1880-årene. Hollywood kan også ha fått navn etter en bolig i Chicago.

Historie

Hollywood (filmopptak, Paramount Pictures)

Hollywood. Filmopptak i begynnelsen av 1930-årene på området til Paramount-selskapet. Til venstre sees atelierene hvor de fleste av Paramounts tidlige filmer ble laget.

Av /KF-arkiv ※.

Det første huset var en adobe som ble bygd i 1853. I 1870-årene var det et blomstrende jordbrukssamfunn i området som også ble kalt Cahuenga Valley. I 1887 ble Hollywood grunnlagt av Harvey Wilcox som en religiøs koloni, og i 1910 ble Hollywood slått sammen med Los Angeles.

På grunn av det varierte landskapet, gode lysforhold og stabilt klima ble Hollywood et foretrukket sted å etablere filmstudioer. Det første filmstudioet ble etablert i 1911, og stadig flere filmselskaper, deriblant Warner Brothers, Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Universal Universal Pictures, Twentieth Century Fox og Paramount Pictures, ble etablert og hadde sine hovedkontorer og studioer i Hollywood.

Frem til slutten av 1940-årene var Hollywoods posisjon som ledende filmsentrum ubestridt. Filmstjerner bygde flotte hus med store svømmebassenger. Mange hadde utagerende atferder som ble beskrevet av forfattere som Francis Scott Fitzgerald, Aldous Huxley og i avisers sladrespalter.

Etter andre verdenskrig begynte filmstudioer å flytte ut av Hollywood blant annet på grunn av bruk av virkelige opptakssteder. Etter en «gullalder» fra cirka 1920 til 1950 ble mange filmstudioer ble overlatt til showprodusenter for fjernsyn. Den første kommersielle fjernsynsstasjonen kom i drift i 1947. Tidlig i 1960-årene var Hollywood sentrum for produksjon av mesteparten av amerikansk fjernsynsunderholdning. Hollywood er imidlertid fremdeles et viktig administrativt senter for film- og fjernsynsindustri.

Kultur

Den store bokstavrekken HOLLYWOODLAND ble reist i Hollywood Hills i 1923 for å reklamere for boligutvikling, men i 1949 ble de siste fire bokstavene i landemerket fjernet for at det skulle vise til bydelen. Skiltet på Mount Lee står i virkeligheten ikke i Hollywood, men i naboområdet Hollywood Hills.

Amfiteateret Hollywood Bowl ble bygd i 1922, rommer mer enn 17 000 personer og brukes primært til konserter. Fra samme år har «Symphonies under The Stars», som er årlige sommerkonserter, vært arrangert her.

«Academy Awards» (Oscar-statuetter) for beste filmer, skuespillerprestasjoner og en rekke andre kategorier utdeles siden 1929 årlig i The Dolby Theatre, som åpnet i 2001.

«Hollywood Walk of Fame» ble opprettet i 1958 som et stadig større system av terrazzofliser langs Hollywood Boulevard og Vine Street. Flisene har rosa stjerner med navn på personer som er hedret med ett av fem ulike symboler for bransjer innen underholdningsindustrien.

Berømte er også de årlige «Hollywood Half Marathon» og «Hollywood Christmas Parade».

Etter flere års forfall i 1980-årene er store deler av Hollywood blitt revitalisert. I 1999 åpnet Hollywood-forlengelsen av en undergrunnsbane fra Los Angeles sentrum til San Fernando Valley med stoppesteder i Western Avenue, Vine Street og Highland Avenue. I 2001 ble det ved folkeavstemning gjort et mislykket forsøk på å løsrive Hollywood fra Los Angeles.

Flere grunnskoler og høyskoler i Hollywood drives av Los Angeles Unified School District (LAUSD).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg