Édouard Colonne

Faktaboks

Édouard Colonne
Uttale
kålˈån
Født
23. juli 1838, Bordeaux, Frankrike
Død
28. mars 1910, Paris, Frankrike

Édouard Colonne, italiensk-fransk dirigent og fiolinist, sentral skikkelse i musikklivet i Paris på slutten av 1800-tallet og grunnlegger av Orchestre Colonne.

Bakgrunn

Colonne kom fra en italiensk-jødisk musikerfamilie, og studerte ved Konservatoriet i Paris fra 1855. Han var fiolinist ved Parisoperaen 1858–67, og spilte annenfiolin i Lamoureuxkvartetten.

Concerts Colonne

Sammen med musikkforleggeren Georges Hartmann etablerte Colonne i 1873 konsertserien Concerts National på Théâtre Odéon. Etter to sesonger flyttet de til Théâtre du Châtelet. Dette ble begynnelsen på orkestertradisjonen som ble kjent som Concerts Colonne, og som fikk stor betydning for musikklivet i Paris.

På disse konsertene fremmet Colonne blant annet musikk av komponister som i tiden var omstridt, som Hector Berlioz, Richard Wagner og Gustav Mahler. Colonne dirigerte stort sett konsertene selv, men lot også tidens komponister dirigere egne verker. Han var en stor beundrer av Edvard Grieg, og lot Grieg lede orkesteret i egne verker i 1889, 1894 og 1903.

Dirigenten Pierre Monteux begynte sin karriere hos Colonne, som bratsjist fra 1893 og som assistentdirigent fra 1894.

Colonne ble en grammofonpionér gjennom sin innspillinger av orkestermusikk for Pathé-selskapet i 1906.

Orchestre Colonne 

Orchestre Colonne har vært et ledende orkester i Pars også i det 20. århundre. Deres spillested er det tradisjonsrike konserthuset Salle Wagram. De gjestet Oslo med sin daværende sjefdirigent Paul Paray i oktober 1950.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg