Leif Andreas Larsen

Faktaboks

Leif Andreas Larsen

Leif Andreas, “Shetlands-Larsen” Larsen

Født
9. januar 1906, Bergen
Død
12. oktober 1990, Bergen
Leif Andreas Larsen, kjent som «Shetlands-Larsen». Foto: Marit Larsen via Wikimedia commons. Tilgjengelig under CC BY-SA 3.0.
.
Lisens: fri
Leif Andreas Larsen

Leif Andreas Larsen, «Shetlands-Larsen», ombord på skøyta Vigra under krigen.

Av /NTB Scanpix ※.

Leif Andreas Larsen, «Shetlands-Larsen», ombord på skøyta Vigra under krigen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Leif Andreas Larsen, også kjent som Shetlands-Larsen, var en norsk sjøoffiser og sjømann i årene 1922–1931, seinere motorbåtfører. Shetlands-Larsen deltok i 1940 som frivillig i Vinterkrigen i Finland og var under andre verdenskrig med i kampene i Sør-Norge. Han dro i 1941 til Storbritannia og kom inn i «Shetlandsgjengen».

Shetlands-Larsen ble fenrik i 1943 og løytnant i 1945. Med skøyter krysset han Nordsjøen 52 ganger med agenter, våpenlaster og flyktninger. Han ledet en ekspedisjon som oktober 1942 skulle angripe Tirpitz med «mennesketorpedoer» i Åsenfjorden innenfor Trondheim. Forsøket mislyktes fordi torpedoene havarerte under uvær. Larsen senket da skøyta og førte besetningen til Sverige, hvorfra den ble sendt tilbake til Storbritannia. To ganger forliste han på norskekysten, men kom seg hver gang over til Storbritannia igjen. Han mottok Krigskorset med to sverd. Fra 1953 var han kapteinløytnant.

Shetlands-Larsen var født i Bergen. I forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995 ble det avduket et minnesmerke over Shetlands-Larsen (og Shetlandsgjengen) på Shetlands-Larsens Brygge på Torgutstikkeren i Bergen). Minnesmerket er utført av Knut Steen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sælen, Frithjof: Sjetlands-Larsen, 1995 (1. utgave 1947), isbn 82-05-22988-0, Finn boka

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg