Herdla er ei øy i Askøy kommune i Vestland fylke. Den har et areal på 1,6 kvadratkilometer, og i 2017 hadde den 117 innbyggere. Herdla ligger nordvest for Askøyna, der Sætreosen med den innenforliggende Herdlefjorden grener av østover fra Hjeltefjorden.

Herdla er et gammelt kirkested. Under andre verdenskrig anla tyskerne flyplass her og rev kirken (nevnt første gang i 1146). Kirken har siden blitt gjenreist, mens flyplassen er dels oppdyrket, dels friluftsareal. Herdla gård var til å begynne med et krongods, og ble senere en adelig setegård. Gården ble plyndret av Sigurd Slembe i 1139.

Herdla er den rikeste fuglelokaliteten i Hordaland. Det er registrert 220 fuglearter her. De viktigste fugleområdene er vernet som fuglefredningsområde på 3,2 kvadratkilometer. Innenfor fuglefredningsområdet ligger et fuglereservat på 1,3 kvadratkilometer, som ble opprettet i 1985.

Kart

Herdla
Herdla
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg