Sannfinländarna

Artikkelstart

Sannfinländarna (Sannf) er et politisk parti i Finland; grunnlagt i 1999 på restene av det populistiske Landsbygdspartiet, som siste gang stilte til valg i 1995. Sannfinländarna er EU-kritiske, nasjonalistiske og forsvarsvennlige.

Faktaboks

Også kjent som
Perussuomalaiset (PS, finsk)
Sannfinnene

Ved riksdagsvalget i 2007 fikk partiet 4,1 prosent av stemmene og fem mandater. Men ved valget i 2011 fikk partiet sitt store gjennombrudd med 19,1 prosent og 39 mandater i Riksdagen. I 2015 fikk partiet 17,6 prosent og 38 mandater, og gikk for første gang inn i regjeringen. Partiet holdt stillingen ved valget 2019 og var nær ved å bli landets største parti.

I 2017 ble partiet splittet av den regjeringskrise som ble utløst av at Jussi Halla-aho overtok partilederskapet etter Timo Soini. Utbrytergruppen fikk partiets plass i regjeringen og dannet det nye partiet Blå framtid med Sampo Terho som partileder.

Partileder i 1999–2017 var Timo Soini. Ny partileder fra 2017 er Jussi Halla-aho.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Karl Robin Vidén

Sannfinländarna ble splittet i 2017 og utbryterpartiet Blå framtid (finsk: Sininen tulevaisuus) sitter i regjeringen i stedet for dem, med Sampo Terho (Europa-, kultur- og idrettsminister) som partileder.

skrev Karl Robin Vidén

Partiet heter Sannfinländarna, ikke Sannfinländerna (-arna, ikke -erna).

svarte Ida Scott

Har nå endret tittelen, takk for innspill! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg