Latvias forsvar

Latvia er medlem av NATO, og i 2018 deltok blant annet norske soldater i øvelsen Saber Strike i Skrunda-regionen sammen med det latviske forsvaret.
Alle latviere over 18 år kan melde seg til militærtjeneste, og Latvias forsvar har en stor kvinneandel.

Artikkelstart

Latvia er medlem av NATO siden 2004. Norge har bidratt til oppbyggingen av det latviske forsvaret med materiell og militære instruktører. Det samlede styrketall for Latvias væpnede styrker er 6210 aktivt personell, med en reserve på 15 900 personell (2018, IISS)

NATO bidrar til forsvaret gjennom programmet Enhanced Forward Presence, som siden 2016 har støttet forsvaret i landene Polen, Estland, Latvia og Litauen, og til luftforsvaret gjennom programmet Baltic Air Policing, der kampfly og mannskaper fra roterende NATO-land utplassert i Estland og Litauen overvåker og hevder suverenitet i luftrommet over de tre baltiske landene. Norge ledet oppdraget sist fra 1. mai til 1. september 2015.

Latvias væpnede styrker

Hæren har en personellstyrke på 1400 aktivt personell. I tillegg kommer nasjonalgarden med 600 aktivt personell og 7750 reservister. Materiell omfatter tre stridsvogner av typen T-55 brukt for trening, 81 oppklaringsvogner av typen Scimitar, 47 selvdrevet artilleri av typen M109, og i tillegg middelstungt artilleri.

Luftkomponenten har en personellstyrke på 430 aktivt personell, fire lette transportfly og seks helikoptre. I tillegg har luftkomponenten luftvernmissiler med kort rekkevidde og lett luftvernartilleri.

Sjøkomponenten har en personellstyrke på 480 aktivt personell, inkludert kystvakten. Materiell omfatter fem patruljefartøy, seks minekrigsfartøy, og ett hjelpefartøy. Ett av minekrigsfartøyene er av den norske Vidar-klassen (den tidligere mineleggeren Vale, overført fra den norske marinen) som brukes som flaggskip for flåten av patruljebåter, og fremdeles også kan brukes som minelegger. Kystvakten har seks patruljefartøy.

Operasjoner i utlandet

Latvia deltok i 2018 i NATO-operasjonene i Afghanistan (Operation Resolute Support) med 36 personell, og i Nordsjøen (SNMCMG1) med ett minekrigsfartøy. I tillegg blant annet i FN-operasjonen i Mali (MINUSMA) med 17 personell.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2019). The Military Balance 2019, kapittel 4, Europa, sidene 123-125.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg