Latvias forsvar
Latvia er medlem av NATO, og i 2018 deltok blant annet norske soldater i øvelsen Saber Strike i Skrunda-regionen sammen med det latviske forsvaret.
Latvias forsvar
Alle latviere over 18 år kan melde seg til militærtjeneste, og Latvias forsvar har en stor kvinneandel.

Latvia er medlem av NATO siden 2004. Norge har bidratt til oppbyggingen av det latviske forsvaret med materiell og militære instruktører. Det samlede styrketall for Latvias væpnede styrker er 6600 aktivt personell, med en reserve på 15 500 personell.

NATO bidrar til forsvaret gjennom programmene Enhanced Forward Presence og Enhanced Vigilance Activities, som støtter forsvaret i landene Estland, Latvia og Litauen, og til luftforsvaret gjennom programmet Baltic Air Policing, der kampfly og mannskaper fra roterende NATO-land utplassert i Estland og Litauen overvåker og hevder suverenitet i luftrommet over de tre baltiske landene.

Latvias væpnede styrker

Ett av det latviske forsvarets fire lette transportfly av typen An-2
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Hæren har en personellstyrke på 1800 aktivt personell. I tillegg kommer nasjonalgarden med 1200 aktivt personell og 10 000 reservister. Materiell omfatter tre stridsvogner av typen T-55 brukt for trening, 170 oppklaringsvogner av typen Scimitar, 59 selvdrevet artilleri av typen M109, og i tillegg middelstungt artilleri.

Luftkomponenten har en personellstyrke på 500 aktivt personell, fire lette transportfly og to helikoptre. I tillegg har luftkomponenten selvforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri.

Sjøkomponenten har en personellstyrke på 500 aktivt personell, inkludert kystvakten. Materiell omfatter fem patruljefartøy, fire minekrigsfartøy, og ett hjelpefartøy. Ett av minekrigsfartøyene er av den norske Vidar-klassen (den tidligere mineleggeren KNM Vale, overført fra den norske marinen). Kystvakten har seks patruljefartøy.

Operasjoner i utlandet

Latvia deltok i 2022 i NATO-operasjonen i Kosovo (KFOR) med 136 personell (ett infanterikompani), og med ett mindre antall personell i FN-operasjonene i Mali (MINUSMA) og Midtøsten (UNTSO), NATO-operasjonen i Irak (NATO Mission Iraq), EU-operasjonen i Mali (EUTM Mali) og den USA-ledede operasjonen i Irak (Operation Inherent Resolve).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg