Latvia er medlem av NATO, og i 2018 deltok blant annet norske soldater i øvelsen Saber Strike i Skrunda-regionen sammen med det latviske forsvaret.
Latvias forsvar av . CC BY NC ND 2.0
Alle latviere over 18 år kan melde seg til militærtjeneste, og Latvias forsvar har en stor kvinneandel.
Latvias forsvar av . CC BY NC ND 2.0

Latvia er medlem av NATO siden 2004. Norge har bidratt til oppbyggingen av det latviske forsvaret med materiell og militære instruktører. Det samlede væpnede styrketall var i 2014 ifølge tall fra IISS 5310, med en reserve på 7850.

NATO bidrar til luftforsvaret gjennom programmet Baltic Air Policing, der kampfly og mannskaper fra roterende NATO-land utplassert i Estland og Litauen overvåker og hevder suverenitet i luftrommet over de tre baltiske landene. Norge ledet oppdraget sist fra 1. mai til 1. september 2015.

Hæren hadde i 2014 en personellstyrke på 1250, i tillegg nasjonalgarden med 600 aktive og 7850 reservister. Tyngre materiell omfattet tre stridsvogner av typen T-55 brukt for trening, og åtte pansrede personellkjøretøy utlånt fra USA.

Flyvåpenet hadde en personellstyrke på 310, fire lette transportfly og seks helikoptre.

Marinen hadde en personellstyrke på 550, inkludert kystvakten. Materiell omfattet fem patruljefartøy, fem minejegere, og tre hjelpefartøy, hvorav ett av den norske Vidar-klassen (den tidligere mineleggeren Vale, overført fra den norske marinen) som brukes som flaggskip for flåten av patruljebåter, og fremdeles og kan brukes som minelegger. Kystvakten faller inn under marinen og hadde seks patruljefartøy.

Operasjoner i utlandet

Latvia deltok i 2014 i NATO-operasjonene i Afghanistan (ISAF) med 11 personell, og i Nordsjøen (SNMCMG1) med en minejeger. I tillegg blant annet i EU-operasjonene i Den sentralafrikanske republikk (EUFOR RCA) med 40 personell, og i Mali (EUTM) med syv personell.

Kilder

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2015). The Military Balance 2015, kap. 4, Europa, s. 111-112.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg