Litauske soldater
Litauen ble i 2004 medlem av NATO. Her er fem litauiske soldater i 2015.
EFP
Som svar på Russlands invasjon og annektering av Krim etablerte Nato i 2016 Enhanced Forward Presence, forsterkningsstyrker utplassert i Baltikum og Polen, som støtter disse landenes nasjonale forsvar med utplassering av én bataljonstridsgruppe i hvert land. Her er Nato-soldater samlet ved Rukla-basen i Litauen, der Norge bidrar med styrker.
EFP
Av /Reuters.
C-27J Spartan transportfly brukt av det litauiske flyvåpenet
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Litauen har verneplikt og førstegangstjenesten er ni måneder. Landet er medlem av NATO fra 2004. Den samlede personellstyrke omfatter 23 000 aktivt personell, en reserve på 7100, og 14 150 halvmilitære styrker, hvorav 10 600 i en milits og 3550 i grensevakten.

NATO bidrar til forsvaret gjennom programmene Baltic Air Policing og Enhanced Forward Presence, og hadde ved utgangen av 2022 omkring 1800 personell fra Belgia, Luxembourg, Nederland, Norge, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn utplassert i Litauen.

Hæren

Hæren har en personellstyrke på 14 500 aktivt personell, inkludert 5650 aktive reservister. Tyngre materiell omfatter 30 stormpanservogner, ti panserjagere, 58 selvdrevet artilleri og 236 pansrede personellkjøretøy av typen M113. I tillegg har hæren middelstung artilleri og selvforsvarsluftvernmissiler.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på 1500 aktivt personell, seks transportfly og seks helikoptre. I tillegg har flyvåpenet lavforsvars- og selvforsvarsluftvernmissiler.

Marinen

Marinen har en personellstyrke på 700 aktivt personell. Materiell omfatter fire patruljebåter, fire minekrigsfartøy, hvorav en av den norske Vidar-klassen (den tidligere mineleggeren KNM Vidar, overført fra den norske marinen), og som fremdeles kan brukes som minelegger og ett hjelpefartøy.

Grensevakten

Den halvmilitære grensevakten er underlagt innenriksministeren, og har en personellstyrke på 3550 personell, tre patruljefartøy, to landgangsfartøy og fem helikoptre.

Styrker i utlandet

Litauen deltok i 2022 med et mindre antall personell i FN-operasjonen i Mali (MINUSMA), NATO-operasjonene i Kosovo (KFOR) og Irak (NATO Mission Iraq), og i EU-operasjonene i Den sentralafrikanske republikk (EUTM RCA), Mali (EUTM Mali) og Mosambik (EUTM Mozambique).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg