LOHC (energibærer)

Artikkelstart

LHOC er oljeaktige, organiske forbindelser som kan binde og frigjøre hydrogen gjennom kjemiske reaksjoner, og dermed fungere som en hydrogenrik energibærer i flytende form.

Faktaboks

Etymologi

Forkortelse for liquid organic hydrogen carriers

Forkortelsen LOHC står for Liquid organic hydrogen carriers. Hydrogen er selv en energibærer, men under normale temperaturer og trykkforhold opptrer det i gassform. For å kunne lagre hydrogen, må det i praksis enten trykksettes eller kjøles ned slik at det blir flytende. Dette anses i mange sammenhenger som uhensiktsmessig. Ved hjelp av LOHC-teknologien kan hydrogenet i stedet tas opp i et oljeprodukt. Opptak av hydrogen skjer ved hjelp av hydrogenering, der hydrogenet reagerer kjemisk med en organisk forbindelse, under høyt trykk og temperatur, og i nærvær av en katalysator.

Den nye organiske forbindelsen, mettet med hydrogen, kan da håndteres som et oljeprodukt, som enkelt kan transporteres og lagres under betingelser som gjelder i normale omgivelser. Når hydrogenet skal tas i bruk, separeres det fra oljen gjennom en dehydrogenering, som også finner sted ved høy temperatur og i nærvær av en katalysator. Frigjort hydrogen kan da benyttes, for eksempel til å produsere elektrisk energi i en brenselcelle.

Hydrogen bundet i LOHC er ikke like eksplosivt som hydrogen i gassform. Siden det er flytende, er det også lettere å håndtere. Ulempen er stort plassbehov, som fører til at den samlede energitettheten blir lav. Når hydrogen omdannes til LHOC, blir også den spesifikke energien lavere enn for komprimert hydrogen som er lagret i trykksatte tanker. Teknologien er likevel interessant å ta i bruk på større skip der plass- og vektbegrensninger ikke er avgjørende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg