Grønt blad
Grønne planter gjør fotosyntese, et eksempel på en endoterm prosess. Da brukes energi fra sollys til å drive syntese av karbohydrater.
Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0

Endoterm prosess er en kjemisk reaksjon eller prosess som forbruker varme. Et eksempel på en endoterm prosess er når grønne planter driver med fotosyntese. Energi fra sollys brukes til å drive produksjonen av karbohydrater.

Faktaboks

Etymologi
gresk endon ‘inn’ og thermos ‘varme’

Mange faseoverganger er også endoterme, som når is smelter til vann.

Det motsatte av en endoterm prosess, er en eksoterm prosess. Her frigjøres varme.

Beskrivelse

Når en kjemisk reaksjon er endoterm, er produktene mer energirike enn reaktantene. Reaksjonen krever altså at energi blir tilført.

Et eksempel på en spontan, endoterm reaksjon er oppløsning av ammoniumnitrat i vann. Dette er den samme reaksjonen som skjer i mange kjøleposer som brukes ved akutte idrettsskader:

\[\ce{NH4NO3(s) -> NH4+(aq) + NO3^{-}(aq)}\]

Energiregnskapet blir da: ΔH = 28,1 kJ mol-1 ved 25 °C.

I termodynamisk språkbruk sier man at forandringen i entalpi er positiv for en endoterm prosess, det vil si at reaksjonsvarmen ΔH er større enn 0. Endoterme reaksjoner kan være spontane prosesser. Oppløsningen av ammoniumnitrat over er et eksempel på en endoterm og spontan prosess. Denne reaksjonen har negativ endring i Gibbs fri energi (ΔG = −4,2 kJ mol-1).

Bruk

Alle fordampningsreaksjoner, sublimeringsreaksjoner, og de fleste smeltereaksjoner, er endoterme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg