endoterm prosess

Grønne planter gjør fotosyntese, et eksempel på en endoterm prosess. Da brukes energi fra sollys til å drive syntese av karbohydrater.
Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Endoterm prosess er en kjemisk reaksjon eller prosess som forbruker varme. Et eksempel på en endoterm prosess er når grønne planter gjør fotosyntese. Energi fra sollys brukes til å drive produksjonen av karbohydrater. Mange faseoverganger er også endoterme, som når is smelter til vann. Det motsatte av en endoterm prosess, er en eksoterm prosess. Her frigjøres varme.

Faktaboks

Etymologi
gresk endon ‘inn’ og thermos ‘varme’

Når en kjemisk reaksjon er endoterm, er produktene mindre energirike enn reaktantene. Reaksjonen krever altså tilført energi.

Et eksempel på en spontan, endoterm reaksjon er oppløsning av ammoniumnitrat i vann. Dette er den samme reaksjonen som skjer i mange kjøleposer som brukes ved akutte idrettsskader.

NH4NO3(s) → NH4+(aq) + NO3-(aq), ΔH = 28,1 kJ mol-1 ved 25 °C.

I termodynamisk språkbruk sier vi at forandringen i entalpi er positiv for en endoterm prosess, det vil si at reaksjonsvarmen ΔH er større enn 0. Endoterme reaksjoner kan være spontane prosesser. Oppløsningen av ammoniumnitrat over er et eksempel på en endoterm og spontan prosess. Denne reaksjonen har negativ endring i Gibbs fri energi(ΔG = −4,2 kJ mol-1).

Alle fordampningsreaksjoner, sublimeringsreaksjoner, og de fleste smeltereaksjoner, er endoterme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg