Faktaboks

Kystpartiet
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Stiftet
01.02.1999
Styreleder
Kathy Annie Fjellstad (partileder)
Logo
Logo
Av .

Kystpartiet er et norsk politisk parti, stiftet 1999 av fiskeren Steinar Bastesen fra Nordland. Partiet var representert på Stortinget gjennom Bastesen fram til 2005. Det er imidlertid i lokalpolitikken, i kommunestyrer og fylkesting i Nord-Norge, at partiet har hatt en viss innflytelse i flere valgperioder fram til 2015.

Partiets ungdomsorganisasjon heter Kystpartiets Ungdom.

Ved stortingsvalget 2021 stilte partiet liste i to valgdistrikter, Oslo og Hordaland, og oppnådde i alt bare 171 stemmer.

Politikk

Kystpartiet har særlig profilert seg som kystkommunenes parti, men har også et bredere distriktspolitisk program. Det presenterte seg tidligere som «et verdikonservativt sentrumsparti» med klar nei til EU-profil, men kaller seg nå bare «sentrumsparti». Kystpartiet har fra starten hatt størst oppslutning i Nordland, Troms og Finnmark.

Historikk

I 1997 ble den tidligere Høyre-politikeren Steinar Bastesen innvalgt til Stortinget for Nordland for partilista Tverrpolitisk Folkevalgte for stortingsperioden som varte fram til 2001. I løpet av perioden brøt Bastesen imidlertid med partiet han hadde stått til valg for, og stiftet Kystpartiet 1. februar 1999.

I stortingsvalget 2001 stilte Kystpartiet til valg i alle fylker unntatt Oppland. I Nordland fikk partiet 10,7 prosent av stemmene, og Steinar Bastesen ble gjenvalgt på direktemandat. I Troms var Kystpartiet svært nær et direktemandat med 10,0 prosent av stemmene. I Finnmark fikk partiet 6,4 prosent av stemmene. I Trøndelag og på Vestlandet fikk det mellom 2,1 og 1,1 prosent av stemmene, mens i resten av fylkene fikk Kystpartiet under én prosent oppslutning. Samlet fikk Kystpartiet over 44 000 stemmer og 1,7 prosent oppslutning i stortingsvalget 2001, som fremdeles er partiets beste resultat noensinne.

Ved stortingsvalget i 2005 ble oppslutningen til Kystpartiet mer enn halvert til 0,8 prosent nasjonalt, og med bare 3,1 prosent oppslutning i Nordland mistet partiet sitt ene stortingsmandat. Ved stortingsvalget 2013 fikk Kystpartiet cirka 3300 stemmer (0,1 prosent). Ved stortingsvalget 2017 fikk Kystpartiet cirka 2500 stemmer (0,1 prosent).

I lokalpolitikken har Kystpartiet hatt større innflytelse enn nasjonalt. Kystpartiet fikk fire fylkestingsrepresentanter i 2003, og tre ved fylkestingsvalgene i 2007 og 2011. Partiet hadde på det meste over førti kommunestyrerepresentanter i Nord-Norge (2011–2015). Ved kommunestyrevalget 2019 oppnådde partiet samlet bare 468 stemmer, og representasjonen ble kraftig redusert ved at Kystpartiet fikk innvalgt bare én kommunestyrerepresentant.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Kystpartiet
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer (4)

skrev Sverre Olav Lundal

Kystpartiet har ikkje røter attende til 1973. Partiet blei stifta av Steinar Bastesen den 1.2.1999 etter at han braut med Tverrpolitisk Folkevalgte medan han representerte dette partiet på Stortinget i perioden 1997 - 2001. Historia til Tverrpolitisk Folkevalgte er ikkje historia til Kystpartiet.

skrev Olav Garvik

Hei,Utmerket. Jeg ser poenget. Kan du komme med et forslag til justering, så ordner vi dette snarest?Vennlig hilsenOlav Garvik

svarte Sverre Olav Lundal

Hei!Eg har sendt eit endringsforslag til artikkelen.

svarte Olav Garvik

Endringen synes å være presis og berettiget. Takk for bidraget!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg