Faktaboks

Offisielt navn
Kristiania Kunst- & Metalstøberi AS
Også kjent som

Chr.a Kunst- og Metalstøberi Ernst Poleszynski

Kr.a Kunst- & Metalstøberi

Kristiania Kunst & Metalstøberi

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Eid av
Bjørn-Tore Nyrud Hansen og Terje Wikstrøm
Forretningsadresse

Alnafetgata 6, 0192 Oslo

Stiftet
1894
Kristiania Kunst- & Metalstøberi, 1936
Fabrikkbygningene Øvre gate 7 og Nedre Gate 8, med Akerselva til venstre. Kristiania Kunst- og Metalstøperi med veggreklamer for datterselskapet Il-O-Van i Moss. Foto fra mai 1936.
Kristiania Kunst- & Metalstøberi, 1936
Av /Oslo Byarkiv via industrimuseum.no.

Kristiania Kunst- & Metalstøberi er et firma i Oslo for støping av skulpturer og dekorative gjenstander, forholdsvis i bronse. Firmaet ble grunnlagt i 1894 av Ernst Poleszynski.

Etablering

Ernst Poleszynski (1868–1929) etablerte Kristiania Kunst- & Metalstøberi i 1894. I starten var det kun han selv og en hjelpegutt på verkstedet. Allerede året etterpå hadde firmaet ekspandert til fem ansatte. De første årene flyttet virksomheten flere ganger. Det skyldes blant annet omkringliggende leietakeres plager med røyken fra støpingen.

Til tross for at økonomien var en verkebyll, ga Poleszynski ikke avkall på kvaliteten. Det ble kun brukt den beste tyske og franske formsand. Fordi produktene var førsteklasses, strømmet kundene til. Kristiania Kunst- & Metalstøberi ble raskt en viktig underleverandør til byens instrumentmakere. Senere tilkom Elektrisk Bureau, Norsk Elektrisk Brown Boveri, David-Andersen, J. Tostrup med flere.

Eget verksted

I 1897 lyktes det Poleszynski å få kjøpt eiendommene Korsgaten 11 og Øvregate 7 og 9, rett ved Akerselva. Der ble det straks bygget et nytt støperi. Naturlig ventilasjon i taket gjorde at den skadelige sink-røyken forsvant raskere enn før.

Det ble lenge laget alminnelig støpegods som møbelbeslag, kommodeskilter, dørvridere og lampetter. Portrettmedaljer var også på listen over oppgaver. Alt arbeid som ble lagt ned i virksomhet ga straks lønn for strevet. Under deltakelsen på Bergensutstillingen i 1898 fikk firmaet sølvmedalje.

Norske skulptører oppdaget snart at Kristiania Kunst- & Metalstøberi leverte beste kvalitet. Mathias Skeibrok, Anders Svor, Lars Utne var blant flere som brukte Poleszynskis verksted.

Kunder

Gustav Vigeland

Skulptur

Mathias Skeibrok. Trett. Bronse. Modellert i 1882. Støpt hos Kristiania Kunst- & Metalstøberi i 1897. H. 82.

En av de som først fikk støpt sine arbeider på Kristiania Kunst- & Metalstøberi, var Gustav Vigeland. Arbeidene Dommedag og Helvede var blant de tidligste. Sistnevnte relieff bød på mange utfordringer under produksjonen da det består av mange sammenslyngede figurer. Helvede, som er 382,5 centimeter langt og 173 centimeter høyt, veier 684 kilo. Verket ble ferdigstilt i 1898 og innlemmet i Nasjonalmuseet sine samlinger samme år.

Den største jobben Kristiania Kunst- & Metalstøberi har utført er fontenen i Vigelandsparken. Grunnet andre verdenskrig var arbeidet nødt til å legges ned i mange år. Den ble først ferdigstilt i 1947, fire år etter Vigelands død.

Andre kunder og Il-O-Van

Gallionsfigur, støpt ved Kristiania Kunst- & Metalstøberi
Galionsfiguren til M/S Braque, bygd på Akers mekaniske verksted for Fred. Olsen, i bakgården på fabrikklokalene i Øvre Gate 7.
Gallionsfigur, støpt ved Kristiania Kunst- & Metalstøberi
Av /Norsk teknisk museum/Akerarkivet.

Firmaet leverte byster og statuer til mange andre kunder. Christian Michelsen-statuen i Bergen er et kjent eksempel. I tillegg ble det produsert metallstøpegods i bronse og aluminium til industrielle formål. I 1914 fikk firmaet gullmedalje under Norges Jubileumsutstilling og i 1929 Grand Prix under verdensutstillingen i Barcelona.

I 1912 etablerte Poleszynski en bedrift for kasseroller i aluminium som underavdeling til støperiet. Den vokste straks ut av lokalene. Firmaet som fikk navnet Il-O-Van flyttet i 1922 til Moss og ble samtidig skilt ut som et eget firma.

Mellomkrigstiden

Etter Ernst Poleszynski døde i 1929 overtok sønnen Erling Ernø ledelsen av bedriften. Han hadde da praksis fra farens firma. I tillegg hadde han komplettert denne med studier i USA. Der arbeidet Ernø også ved forskjellige metallstøperier, nevnes kan Western Electric og Stromberg Carburator Co. i Chicago.

I mellomkrigsårene etter Poleszynskis bortgang gjennomgikk verkstedet en kraftig modernisering. Grunnet utviklingen av maskinparken ble kapasiteten mangedoblet.

I 1944 var firmaets styre bestående av Dagmar Poleszynski, Erling Ernø og Gotfred Ernø. Samtidig var det 40 ansatte verkstedarbeidere og 8 funksjonærer.

Etterkrigstiden

Kristiania Kunst- & Metalstøberi
Fabrikkbygningene i Øvre gate 7 og Nedre Gate 8, med Akerselva i forgrunnen.
Kristiania Kunst- & Metalstøberi
Av /via industrimuseum.no.

I 1969 flyttet Kristiania Kunst- & Metalstøberi til Ensjøveien 5. I dag er adressen Alnafetgata 6, Oslo. Flere av landets skulptører støper fortsatt sine arbeider på verkstedet. De gangene Gustav Vigelands Sinnataggen har vært stjålet og ødelagt er det fremdeles støperiet som reparerer skulpturen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kristiania kunst- & metalstøberi gjennem 50 år: 1894-7. september-1944 : Ernst Poleszynski A/S, Kristiania kunst- & metalstøberi, 1944
  • Hauger, Hans (1947). Ilovan vil og kan: 25 år: 1922 – 17. oktober – 1947, Il-O-Van

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg