Støperi

En øse med flytende metall helles i en støpeform (fra ESCO Corporation støperi i Portland, Oregon i USA).

Av .
Lisens: public domain

Støperi er en industri- eller håndverksbedrift hvor det blir tilvirket gjenstander der støping er en viktig del av prosessen.

Faktaboks

Uttale
støperˈi

Jernstøperier

Støperier er tradisjonelt mest kjent som jernstøperier, som produserer støpegods med støpejern som råvare. Jernstøperier spilte tidlig en viktig rolle i norsk industrireising. Av eldre norske jernstøperier nevnes Jøtul AS, Ulefos Jernværk, Eidsfos Verk og Trondhjems mekaniske Værksted. Produkter som ble laget var gjerne typiske bruksgjenstander som gryter, vedovner, peiser og kumlokk.

Metallstøperier

Når et støperi bruker andre typer metaller enn jern, for eksempel aluminium, omtales det som metallstøperi, eller mer spesifikt som aluminiumsstøperi. Andre metaller som stål, bronse, messing, magnesium og sink blir også benyttet. Ved siden av å produsere tradisjonelle industriprodukter blir noen av disse støperiene også brukt til fremstilling av skulpturer eller andre kunstgjenstander.

Andre støperier

Støperi blir også brukt om bedrifter som tilvirker støpegods av ikke-metaller. I et lysstøperi fremstilles stearinlys ved hjelp av lysstøping. Eksempler på andre ikke-metalliske råstoffer som brukes til støping er glass, gips og plast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg