Faktaboks

Kristelig Folkepartis Ungdom
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
08.12.1946
Daglig leder
Jona Lie (generalsekretær)
Styreleder
Hadle Rasmus Bjuland (leder)
Kristelig Folkepartis Ungdoms logo
KrFUs logo
Kristelig Folkepartis Ungdoms logo
Lisens: CC BY SA 3.0

Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) ble stiftet i 1946 og er KrFs ungdomsorganisasjon. KrFU har i en del internasjonale spørsmål inntatt mer radikale standpunkter enn KrF. I verdisakene, som er partiets viktigste saker, er ungdomsorganisasjonen nesten uten unntak på linje med moderpartiet.

Hadle Rasmus Bjuland fra Nærbø i Hå kommune, Rogaland, er fra 2021 leder i KrFU. Han overtok etter Edel Marie Haukland fra Bodø.

Ideologi

KrFU er, som sitt moderparti, kristendemokratisk. I organisasjonens program står det at «Kristelig Folkepartis Ungdom bygger sin politikk på den kristendemokratiske ideologi. Denne ideologien består av et sett grunnleggende verdier og prinsipper som sammen angir hvordan et godt samfunn for alle kan bygges og organiseres. Grunnverdiene i den kristendemokratiske ideologien er kristne grunnverdier som er kommet til uttrykk i blant annet Bibelen».

Organisasjonen er plassert i det politiske sentrum, og har alltid støttet partiets valg av regjeringspartnere.

Historie

Kristelig Folkepartis Ungdom ble stiftet omtrent samtidig med at KrF ble et landsdekkende parti like etter at siste verdenskrig var over. Ragnar Horn var første leder i KrFU.

Ungdomsorganisasjonen har i all hovedsak vært en lojal støttespiller til KrF, og har sjelden utfordret partiledelsen i sentrale spørsmål. Men KrFU har likevel ønsket å strekke seg lenger enn KrF når det gjelder økt bistand til den fattige verden, både i direkte støtte, gjeldsslette, økt handel og investeringer.

Også i miljøpolitikken ønsker ungdomspartiet å ta i bruk sterke midler for å ta samfunnet i mer miljøvennlig retning enn KrF. Det skapte i sin tid reaksjoner i partiledelsen da KrFU stilte seg positiv til militærnekting på politisk grunnlag. Etter at EF/EU-saken ble et stridstema i norsk politikk, har KrFU vært konsekvent motstander av norsk medlemskap.

KrF-ledere

En rekke sentrale KrF-skikkelser har bakgrunn fra partiets ungdomsorganisasjon. Både Kåre Kristiansen, Kjell Magne Bondevik og Dagfinn Høybråten har vært ledere både i KrFU og i KrF. Valgerd Svarstad Haugland var nestleder i KrFU noen år før hun ble partileder. Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide har vært sentralstyremedlem i KrFU.

Konflikter

Tre KrFU-ledere har havnet i alvorlig konflikt med KrF, enten mens de ledet KrFU eller etter at de rykket opp til mer sentrale posisjoner i partiet.

Kristin Aase, som ledet ungdomsorganisasjonen i 1984-1986, var sentralstyremedlem i partiet da hun i 1989 offentlig ga sin støtte til selvbestemt abort. Mange i partiet oppfattet det som en sterk provokasjon. Dagfinn Høybråten var blant dem som reagerte sterkest.

Anders Gåsland var KrFU-leder i 1992–1993, da han sto offentlig fram som homofil og ga støtte til den nylig vedtatte partnerskapsloven som KrF var imot. Gåsland ble møtt med sterk kritikk og følte at han var uønsket i partiet. Han meldte seg senere ut av KrF.

Inger Lise Hansen var den tredje KrFU-lederen (2005–2007) som senere kom i konflikt med partiet. Hun var nestleder i KrF da hun i 2010 ga til kjenne standpunkter som var både liberale og radikale og brøt med tradisjonell KrF-politikk. Hansen ville blant annet akseptere borgerlig homofil vielse, fjerne bekjennelsesparagrafen, som går ut på at tillitsvalgte i KrF må være «personlig kristne», åpne for langt flere vinmonopolutsalg og ikke minst innta en mer kritisk holdning til Israel enn den som preget KrF. Dessuten var det allerede vel kjent at Inger Lise Hansen var EU-tilhenger.

Regjeringsspørsmålet

KrFU har i likhet med moderpartiet alltid stilt seg positiv til regjeringskonstellasjoner som sikrer KrF en sterk stilling. På borgerlig side har det anstrengte forholdet mellom KrF og Fremskrittspartiet også preget KrFUs holdning til Frp. Kristelig Folkepartis Ungdom var på linje med partiets organer da man i forbindelse med regjeringsskiftet i 2013 anså det som lite attraktivt å delta i en regjering sammen med Fremskrittspartiet.

KrFUs landsmøte vedtok imidlertid høsten 2018 med klart flertall (47 mot 33 stemmer) å be Kristelig Folkeparti innlede forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre for å bli en del av regjeringen Solberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Solhjell, Kåre Olav: Tru og makt. Kristeleg Folkepartis historie 1933-2008, 2008
  • Korvald, Lars: Politikk og kall, 1982
  • Bondevik, Kjell Magne: Et liv i spenning, 2006
  • Gåsland, Anders: Alltid freidig, 1993
  • Rimehaug, Erling: Midtbanespilleren, 1997

Faktaboks

Kristelig Folkepartis Ungdom
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg