Aleksej A. Leonov

Faktaboks

Aleksej A. Leonov

Aleksej Arkhipovitsj Leonov

Født
30. mai 1934
Leonov viser en tegning av Thomas P. Stafford under Apollo-Soyuz Test Project. Bildet er tatt i orbitalmodulen til Sojus 19.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Aleksej A. Leonov (til venstre) og Valeri Kubasov i forkant av oppskytningen av Sojus 19, 15. juli 1975. Sojus 19 var en del av Apollo-Soyuz Test Project.

Av .

Artikkelstart

Aleksej A. Leonov er en tidligere sovjetisk/russisk kosmonaut og generalmajor i flyvåpenet. Han ble ble 18. mars 1965 det første mennesket utenfor et romfartøy i bane.

Leonov tilhørte den innledende gruppen på 20 kosmonauter som ble plukket ut i februar 1960. Han skulle egentlig ha vært i rommet med Vostok 11, men denne ferden ble kansellert. Han fløy i stedet, sammen med Pavel Beljajev (fartøysjef), i Voskhod 2 for å demonstrere aktivitet utenfor romfartøyet før USA gjorde det i Gemini-programmet. Utstigningen foregikk gjennom en utvendig montert, oppblåsbar og ca. 2,5 meter lang sylinderformet luftsluse av gummibelagt lerret, der Leonov, iført romdrakt, sørget for å få fjernet mest mulig nitrogen fra blodet før han åpnet luken ut mot rommet. Svevende utenfor var han knyttet til romfartøyet med en 5,4 meters oksygenslange og en kommunikasjonsledning.

Før kosmonauten skulle avslutte det historiske oppholdet utenfor, oppdaget han at drakten var svellet ut slik at føttene var utenfor støvlene og fingrene utenfor hanskene. Drakten var dessuten stiv, og Leonov måtte slippe ut oksygen for å komme seg inn i slusen igjen med hodet først, deretter snu seg for å få lukket den ytterste luken. Særlig snuoperasjonen var anstrengende, og kosmonauten var en stund i livsfare før han kom seg inn i romfartøyet og fikk stengt den innerste luken etter 12 minutter og 9 sekunder utenfor.

Senere problemer på ferden omfattet en romfartøy-rotasjon, en periode med et høyt kabintrykk av rent oksygen og en høy bremsebelastning i møtet med atmosfæren i ferdens siste fase. Forsinket bruk av bremsemotorene førte til at landingspunktet lå ca. 386 kilometer for lengt ut, og romfartøyet kom ned i en to meters snefonn i en skog av gran- og bjerketrær. På toppen av det hele var det vanskelig å få opp luken, det var kaldt om natten og ulv i området – først på tredje dag etter landingen ble de to kosmonautene ledsaget på ski ni kilometer av en redningsgruppe til et ryddet sted der et helikopter kunne lande og frakte dem til byen Perm. Derfra kunne de flys til Bajkonur. Voskhod 2 ferden varte i 26 timer og 2 minutter.

Leonov var tatt ut til å lede et sovjetisk mannskap på to som i 1968 var planlagt sendt rundt Månen, og skulle være med på den første sovjetiske månelandingsekspedisjonen, men begge disse ferdene ble kansellert. 15. juli 1975 ble han skutt opp sammen med Valeri Kubasov i Sojus 19, romfartøyet som ble koblet til en amerikansk Apollo kommando-serviceseksjon i ASTP (Apollo-Soyuz Test Project).

Med ferdigheter som dyktig tegner/maler laget Leonov flere illustrasjoner av hendelser og inntrykk i rommet.

Eksterne lenker

Litteratur

  • David Scott/Alexei Leonov: Two Sides of the Moon, Simon & Shuster 2004

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg