Kadesh – oldtidsby

Fredsavtalen fra Kadesh, i leire. funnet i Hattusa.

Fredsavtalen fra Kadesh. Istanbul Arcaeological Museum
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kadesh, oldtidsby i Syria, identifisert med et ruinområde rett ved landsbyen Tell Nebi Mend. Kadesh lå strategisk til nord i Bekaadalen ved elven Orontes, cirka 25 km syd-vest for den moderne byen Homs.

Kadesh kan ha vært grunnlagt så tidlig som 4000 år fvt., men den blir først nevnt ved navn i hettittiske tekster fra 1700-tallet fvt. Den hadde sin blomstringstid i senbronsealderen, ca. 1500–ca. 1200 fvt. Byen var underlagt hettittene mellom 1500–1285 fvt., og etter at den ble erobret av den egyptiske kongen Tuthmosis 3 omkring 1450 fvt. var den i flere hundre år et stridspunkt mellom egypterne og hettittene.

Det avgjørende slaget mellom Ramses 2 og den hettitiske kongen Muwatalli fant sted ved Kadesh i ca. 1274 fvt. Dette er det første store og vel dokumenterte slaget i historien. De egyptiske kildene gir et ensidig bilde av egypternes heltemot, de hettittiske er mer indirekte. Begge parter brukte stort antall stridsvogner og fotsoldater. Ifølge egyptiske kilder deltok rundt 20 000 mann. Muwatalli skal blant annet ha stilt med 2 500 svært effektive stridsvogner. Begge sider gjorde krav på seieren, og det virkelige utfallet er uvisst. Men den egyptiske ekspansjonen nordover ble stanset.

Slaget ble avsluttet med historiens første formelt inngåtte fredsavtale. Den skal opprinnelig være blitt innskrevet på en plate av sølv. Denne er gått tapt, men en kopi laget i leire ble funnet i Hattusa, og denne befinner seg i dag i det arkeologiske museet i Istanbul. Det finnes også egyptiske kopier på papyrus.

Kadesh nevnes også i Amarna-tekstene, der den akkadiske teksten kaller den Qidshu.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg