Orontes

Mesteparten av elven Orontes går i Syria. Her er et bilde av elven Orontes i Libanon.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Orontes er en elv i Midtøsten, også kjent som Nahr al-Asi, som hovedsakelig renner gjennom Syria. Elven har sitt utspring i Bekaadalen i Libanon, gjennom områdene sør for Homs i Syria, renner nordover forbi Homs og Hama, og munner ut i Middelhavet, 20 kilometer sørvest for Hatay (tidligere Antakya) i Tyrkia.

Faktaboks

Uttale
orˈontes
Også kjent som
arabisk: Nahr al-Asi

Orontes er 440 kilometer lang. Elven er svært lite seilbar, men er meget viktig for irrigasjon, og fungerte som en grensemarkør i oldtiden. Orontes er den største elven i Levanten, og en av de eneste i området som renner i nordgående retning.

Historie

I Det gamle Egypt var Orontes en grensemarkør for et område øst for Fønikia. Flere store slag har stått ved elven gjennom historien, da områdene den renner gjennom har vært kjerneområder i det gamle Levanten.

Våren 2011 ble det påbegynt en demning på grensen mellom det sydlige Tyrkia og nordvestlige Syria som ble utsatt grunnet opprøret og senere borgerkrigen i Syria kort tid etter.

Orontes representerer i dag en viktig kilde til vann, og forsyner Syria med mesteparten av vannet som brukes til irrigasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg