John Sebelien var den første professor i kjemi på Landbrukshøiskolen på Ås (nå Norges miljø og biovitenskapelig universitet NMBU). 

Sebelien var født i København i 1858 og ble uteksaminert fra Den polytekniske læreanstalt i København i anvendt naturvitenskap i 1881. Studentene der trengte ikke artium for å komme inn, men de ble undervist av lærere ved universitet. Kjemiprofessorene  i Sebeliens tid var Sophus M. Jørgensen og Julius Thomsen. Den polytekniske læreanstalt er nå Danmarks tekniske universitet DTU.

Etter noen år i Danmark hos professor Christen Thomsen Barfoed på Landbohøiskolen i København dro han til Sverige hvor han arbeidet først hos professor Hammarsteen i Uppsala og deretter ved Ultuna høgre Meieriskola til han kom til Norge i 1889.

Han ble professor i 1914, men han hadde vært dosent i kjemi og fysikk ved Den høiere landbrukskole på Aas fra 1889, overlærer fra 1897 da landbrukshøiskolen ble et akademisk læresete og skiftet navn til Norges landbrukshøiskole. Så han underviste i kjemi på Ås i nesten 40 år fra 1889 til 1928 da han ble pensjonist. Han utga lærebøker i analytisk, organisk og uorganisk kjemi.

46 artikler som Sebelien har skrevet er gitt i SciFinder.

Allerede i 1884 publiserte han en grundig artikkel på tysk om historien til periodesystemet som ble lagt merke til. Den ble i 2016 utgitt som bok på 200 sider med tittel: Beiträge zur Geschichte der Atomgewichte. Boken er tilgjengelig på Internett.

Da han ble yrkesaktiv arbeidet han først med kjemiske spørsmål knyttet til melk og påviste at melk inneholder  β-laktoglobulin. Han undersøkte virkningen av gjødsling og sto for utprøving av Norgessalpeter som mineralgjødsel i pionerårene fra 1903-10. Han utga bøker om gjødsel i 1907 og 1915. Han analyserte bronser og tømmer fra Osebergfunnet.

Han kommenterte også i alle år dagsaktuelle spørsmål i norske aviser og tidsskrifter. Under psevdonym (Kristian Pagan) utga han i 1912 en artikkel: Frie tanker om vor kristendom og kristelige tanker om vort hedenskap. Den er tilgjengelig på Internett og vel verdt å lese.

I 1891 ble Sebelien innvalgt som medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han var et aktivt medlem av Norsk kjemisk selskap fra selskapet ble etablert i 1893. Han ble norsk statsborger i 1909 og ble utnevnt til ridder av Den kongelige norske St. Olavs orden samme år.

Den første kjemilærer på Ås var Anton Rosing fra 1861 til 1867.

Sebelien ble etterfulgt av Ludvig Johannes (Johs.) Lindeman (1893–1963) i 1928. Han var cand. real. fra UiO hvor han også tok doktorgraden. Han spesiale var kolloider som han hadde studert hos The Svedberg i Uppsala og Wilhelm Ostwald i Leipzig.  Han trakk seg fra professorat i 1958 pga. sykdom. Etterfølgeren fra 1961 var farmasøyten Alf Jørgen Wickstrøm (1915-91).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.