The Svedberg

Faktaboks

The Svedberg
Theodor Svedberg
født:
30. august 1884, Valbo i Sverige
død:
25. februar 1971, Kopparberg i Sverige
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

The Svedberg, svensk fysikalsk kjemiker som fikk Nobelprisen i kjemi i 1926 for sine oppdagelser om disperse systemer dvs løsninger av molekyler av svært forskjellig størrelse. Han studerte spesielt kolloider og utviklet ultrasentrifuger for det.

Svedberg startet sine studier ved Uppsala universitet i 1904 og tok sin doktorgrad der allerede fire år senere i 1908. I avhandlingen beskrev han en ny metode for å fremstille kolloider. Fra 1912–49 var han en meget dynamisk professor i fysikalsk kjemi ved Universitetet i Uppsala. Deretter ble han direktør for Gustaf Werner instituttet for kjernekjemi ved det samme universitet. Instituttet fikk i 1986 navnet The Svedberglaboratoriet.

Han studerte brownske bevegelser, diffusjon, lysabsorpsjon og sedimentasjon i kolloidale løsninger. Til sedimentasjonsstudiene konstruerte han i 1924 sin berømte ultrasentrifuge. En enhet for sedimentasjonskonstanten, S, er oppkalt etter ham. I slutten av tredveårene ble Svedberg interessert i kjernekjemi og bygget en nøytrongenerator. I 1945 fikk han bygget en synkrosyklotron til bruk i høyenergifysikk og strålingsbiologi.

Svedberg var gift fire ganger og hadde tolv barn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg