The Svedberg

Faktaboks

The Svedberg
Theodor Svedberg
Født
30. august 1884, Valbo i Sverige
Død
25. februar 1971, Kopparberg i Sverige
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

The Svedberg var en svensk fysikalsk kjemiker. Han fikk Nobelprisen i kjemi i 1926 for sine oppdagelser om disperse systemer, det vil si løsninger av molekyler av svært forskjellig størrelse. Han studerte spesielt kolloider og utviklet ultrasentrifuger for det.

Karriere

Svedberg startet sine studier ved Uppsala universitet i 1904 og tok sin doktorgrad der allerede fire år senere, i 1908. I avhandlingen beskrev han en ny metode for å fremstille kolloider. I perioden 1912–1949 var han professor i fysikalsk kjemi ved Universitetet i Uppsala. Deretter ble han direktør for Gustaf Werner instituttet for kjernekjemi ved samme universitet. Instituttet fikk i 1986 navnet The Svedberglaboratoriet.

Vitenskapelig arbeid

Han studerte brownske bevegelser, diffusjon, lysabsorpsjon og sedimentasjon i kolloidale løsninger. Til sedimentasjonsstudiene konstruerte han i 1924 sin berømte ultrasentrifuge. En enhet for sedimentasjonskonstanten, S, er oppkalt etter ham. I slutten av 1930-årene ble Svedberg interessert i kjernekjemi og bygget en nøytrongenerator. I 1945 fikk han bygget en synkrosyklotron til bruk i høyenergifysikk og strålingsbiologi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg