Lappland (landskap i Sverige)

Landskap nær Abisko, med den kjente fjellformasjonen Lapporten.

Artikkelstart

Sveriges nordligste landskap, omfatter vestlige deler av Norrbottens län og Västerbottens län samt en mindre del av Jämtlands län; 109 702 km2 med 90 674 innbyggere (2018).

Natur

Lengst inne ved norskegrensen løper den vestskandinaviske fjellkjeden med en rekke høye fjell, bl.a. Sveriges høyeste topp Kebnekaise, ca. 2103 moh., og Sarektjåkka. Høyfjellene avløses i øst av lavere vidder. I den østlige delen av Lappland er det morener og store myrer. Landskapet gjennomskjæres av vassdrag med store sjøer; Torneälven og Muonioälven på grensen mot Finland, Kalixälven, Luleälven, Piteälven, Skellefteälven, Umeälven og Ångermanälven. Harsprånget og Porjus er fosser med særlig stor vannkraft. De største sjøene er Storuman, Storavan, Uddjaur, Hornavan, Torneträsk og Stora Lulevatten. Det finnes en rekke nasjonalparker i Lappland, bl.a. Abisko, Stora Sjöfallet og Sarek.

Befolkning

Den overveiende delen av befolkningen er svensk; noe over 10 000 finsktalende. Den samiske delen av befolkningen utgjør om lag 9000. De største tettstedene er Kiruna, Malmberget, Lycksele og Gällivare.

Næringsliv

Skogindustri, kraftproduksjon og gruvedrift er viktigste næringsveier. Malmfeltene omkring Kiruna og Malmberget rommer Sveriges største jernmalmforekomster. De eksporteres over Narvik og Luleå. Lappland har også flere kis- og malmforekomster som tilhører selskapet Boliden AB.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg