Sveriges nordligste landskap, omfatter vestlige deler av Norrbottens og Västerbottens län samt en mindre del av Jämtlands län; 109 702 km2 med 94 350 innb. (2010).

Lengst inne ved norskegrensen løper den vestskandinaviske fjellkjeden med en rekke høye fjell, bl.a. Sveriges høyeste topp, Kebnekaise ca. 2103 moh., og Sarektjåkka. Høyfjellene avløses i øst av lavere vidder. I den østlige delen av Lappland er det morener og store myrer. Landskapet gjennomskjæres av vassdrag med store sjøer. Torne älv og Muonio älv på grensen mot Finland, Kalix, Lule, Pite, Skellefte og Ume älv samt Ångermanälven. Harsprånget og Porjus er fosser med særlig stor vannkraft. De største sjøene er Storuman, Storavan, Uddjaur, Hornavan, Torneträsk og Stora Lulevatten. Det finnes en rekke nasjonalparker i Lappland, bl.a. Abisko, Stora Sjöfallet og Sarek.

Den overveiende delen av befolkningen er svensk; noe over 10 000 finsktalende. Den samiske delen av befolkningen utgjør om lag 9000. De største tettstedene er Kiruna, Malmberget, Lycksele og Gällivare.

Skogindustri, kraftproduksjon og gruvedrift er viktigste næringsveier. Malmfeltene omkring Kiruna og Malmberget rommer Sveriges største jernmalmforekomster. De eksporteres over Narvik og Luleå. Lappland har også flere kis- og malmforekomster som tilhører selskapet Boliden AB.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.