Faktaboks

Etymologi

av lapp, eldre ord for same

Lapporten
Landskap nær Abisko, med den kjente fjellformasjonen Lapporten.

Lappland er Sveriges nordligste landskap, det omfatter vestlige deler av Norrbottens län og Västerbottens län samt en mindre del av Jämtlands län. Landskapet er 109 702 km² og har 88 400 innbyggere (2022).

Natur

Lengst inne ved norskegrensen løper den vestskandinaviske fjellkjeden med en rekke høye fjell, blant annet Sveriges høyeste topp Kebnekaise, cirka 2103 moh, og Sarektjåkka.

Høyfjellene avløses i øst av lavere vidder. I den østlige delen av Lappland er det morener og store myrer. Landskapet gjennomskjæres av vassdrag med store sjøer; Torneälven og Muonioälven på grensen mot Finland, Kalixälven, Luleälven, Piteälven, Skellefteälven, Umeälven og Ångermanälven. Harsprånget og Porjus er fosser med særlig stor vannkraft. De største sjøene er Storuman, Storavan, Uddjaur, Hornavan, Torneträsk og Stora Lulevatten.

Det finnes en rekke nasjonalparker i Lappland, blant annet Abisko, Stora Sjöfallet og Sarek.

Befolkning

Kiruna
Byen Kiruna oppstod ved de store jernmalmfeltene i Lappland, og er landskapets største by.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Den overveiende delen av befolkningen er svensk; noe over 10 000 finsktalende. Den samiske delen av befolkningen utgjør om lag 9000, og Lappland er et samisk kjerneområde i Sverige. De største tettstedene er Kiruna, Malmberget, Lycksele og Gällivare.

Næringsliv

Skogindustri, kraftproduksjon og gruvedrift er viktigste næringsveier. Malmfeltene omkring Kiruna og Malmberget rommer Sveriges største jernmalmforekomster. De eksporteres over Narvik og Luleå. Lappland har også flere kis- og malmforekomster som tilhører selskapet Boliden AB.

De vestlige, høyereliggende deler av landskapet er forbeholdt reindriften. Forbudet mot oppdyrking og kolonisering har likevel ikke hindret gruvedrift og vannkraftutbygging å trenge inn i tradisjonelt samiske områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg