Albert Engström. Selvportrett.

A. Engström. Begrenset gjenbruk

Albert Engström var en svensk karikaturtegner, maler og forfatter. Han er regnet som en av Sveriges mest folkekjære kulturpersonligheter i første halvdel av 1900-tallet , særlig kjent for sine vitsetegninger av blant annet adelige, prester og skolelærere samt en komisk figur som het Kolingen. Han var medarbeider i vittighetsbladet Söndags-Nisse fra 1894–1896 og startet også sitt eget vittighetsblad, Strix, i 1897 (fra 1924 Söndagsnisse-Strix).

Han studerte latin og gresk ved universitetet i Uppsala fra 1889–1891, og i 1892–1894 var han elev av Carl Larsson ved malerskolen Valand i Göteborg. Han ble medlem av Svenska Akademien 1922 og var professor i tegning ved Konstakademien 1925–1935.

Som billedkunstner begynte Engström i 1890-årenes estetiserende linjedyrkelse, men utformet snart sin egen drastiske karakteriseringskunst i svart–hvitt. Hans motiver er like i ord og bilder: satiriske skisser av adelige, offiserer, prester, frikirkemenn, avholdsforkjempere, skolelærere, riksdagsmenn, hovedstadens lasaroner (Bobban og Kolingen) og den fattige fiskerbefolkningen i skjærgården. Hans beundring for primitive kraftkarer og en vill skjærgårdsnatur, en arv fra Rousseau og Nietzsche, er tidstypiske fenomener.

Som dialektdikter og realistisk landskapsmaler står han i fremste rekke. Hans prosakunst står anekdoten og kåseriet nær. Den holder seg helst til det lille format, enten han skriver om hjembygdens Småland eller studietidens Uppsala, ironiserer over smugling blant kystbefolkningen eller gir alvorsstemte portretter av samtidens kulturliv og personligheter. Han nøt en enorm popularitet, og mange av de skikkelsene han skapte, særlig Kolingen, som første gang opptrådte i Strix i 1897, er blitt klassiske. Engström utviklet seg ikke som dikter, men varierte stadig de samme temaer.

Til hans mest anerkjente verker regnes blant annet En bok (1905), Genom mina guldbågade glasögon (1911) og Ur mina memorarer (1927). Han utgav også flere reisebeskrivelser. Mange av hans tegninger er samlet i Gubbar (20 bind, 1937–1941, norsk utvalg 1971). 1939–1941 utkom Skrifter i 28 bind. 1982 ble Albert Engströmsällskapet stiftet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.