Faktaboks

Altona
Uttale
ˈaltona
Etymologi

Bynavnet kan være avledet av «all ten au» (høytysk 'bei dem Bach'), norsk 'ved bekken' eller av «all to nah» (høytysk 'all zu nah'), norsk 'alt for nær'; sistnevnte på bakgrunn av at det i 1537 var etablert et vertshus rett ved grensa til nabobyen Hamburg, noe som gav vertshusene i Hamburg uønsket konkurranse.

Marked i Altona
Marked i Altona
Av /Shutterstock.

Altona er den vestligste bydelen (tysk Bezirk) i Hamburg, Tyskland. Bydelen omfatter blant annet det fasjonable boområdet Blankenese. Altona har rundt 275 000 innbyggere (2021) fordelt på 77,9 kvadratkilometer.

Det store fiskemarkedet i Altona, med røtter tilbake til tidlig 1700-tall, er et populært møtepunkt for fastboende og en betydelig turistmagnet, med opptil 70 000 besøkende hver søndag morgen.

Historie

Landsbyen Altona var hovedsakelig bebodd av fiskere og bønder og kom under Danmark i 1640. Kong Frederik III gav Altona bystatus i 1664, med Nord-Europas første frihavn. Byen ekspanderte raskt, ikke minst takket være nyvunne privilegier som innvandrings-, religions- og handelsfrihet, noe som gav nabobyen Hamburg konkurranse. Altona ble et fristed for forfulgte protestanter fra De spanske Nederlandene, tyske og portugisiske jøder samt kvekere, noe som også bidro til oppblomstringen. Men lave skatter og gunstige matvarepriser trakk også hamburgere til Altona.

Svenskebrannen

I 1710 hadde Altona 21 000 innbyggere og var dermed den nest største byen i Danmark-Norge etter København. I 1713, under Den store nordiske krigen, kommer et kraftig tilbakeslag i byens utvikling. Svenske tropper satte byen i brann og bare 500 av 1800 bygninger blir stående igjen. Hendelsen ble kjent som «svenskebrannen». Byen ble imidlertid raskt bygd opp igjen med nye havneanlegg, brosteinsgater, rådhus og gymnas. I denne perioden ble Altona også et kulturelt sentrum. Blant annet tilbrakte dikteren Friedrich Gottlieb Klopstock sine siste leveår i byen og ligger begravet ved Christianskirche i Altona.

Utover på 1800-tallet ble støtten fra den danske regjeringen mer halvhjertet, og byen forfalt. Med den tysk-danske krigen endte det danske herredømmet over Altona i 1864, og byen ble en prøyssisk provinsby.

Industrialisering og bombing

Med industrialiseringen vokste byen igjen kraftig, og rundt år 1900 hadde Altona over 200 000 innbyggere. Etter hvert tok samarbeidet mellom Altona og Hamburg over for tidligere rivalisering. I 1937 ble så Altona innlemmet i Hamburg. Som resten av Hamburg lå store deler av Altona i ruiner etter bombing under andre verdenskrig.

Nedgangstider innen fiskeri og industri preget Altona fra 1970-årene og framover. Gradvis har bydelen, særlig i og rundt gamlebyen, økt i attraktivitet, med mange nyetablerte restauranter og andre etablissementer innen utelivsbransjen. Denne delen av Altona er også blitt et attraktivt sted å bo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg