Jacob Fjelddalen var statsentomolog og leder for Statens plantevern gjennom mange år. Han bygget opp og utvidet den zoologiske avdelingen fra 1946 og senere i 1958 da instituttet fikk ny bygning i Ås. Mye av grunnlaget var lagt av hans forgjenger T. H. Schøyen.

Jac. Fjelddalen ble interessert i sopp- og insektskader på planter under sin utdannelse på Hagebruksskolen i Grimstad. Senere ble han hagebrukskandidat fra Norges Landbrukshøgskole i 1946. Samme år ble han assistent i entomologi ved Statens plantevern. Under et opphold ved Cornell University i USA i 1949 studerte han entomologi og plantevern.

Etter en tid som assistent ble Fjelddalen amanuensis ved Zoologisk avdeling fra 1950 til 1955, og statsentomolog fra 1955. Han var administrerende leder og senere administrerende direktør ved Statens plantevern i 1955 – 1987.

Statens plantevern hadde lenge kontorer i Zoologisk museum, Universitetet i Oslo på Tøyen. Det førte til god kontakt med museets entomologer. Bestyrer ved museet, Leif R. Natvig, hadde oversikt i faget, og hjalp med adgang til museets samlinger.

Det var stor interesse for å flytte Statens plantevern og flere andre forskningsinstitutter til Ås for nærmere tilknytning til Norges Landbrukshøgskole. Jac. Fjelddalen var nestleder i en byggekomite for det såkalte Fellesbygget i Ås. Det stod ferdig i 1958. Under Fjelddalens ledelse ble instituttets forskning sterkt utvidet, blant annet med støtte fra Norges landbruksvitenskapelige forskningsråd. Det ble opprettet en rekke nye stillinger. Innen zoologi satset man på biologiske undersøkelser av insekterrotfrukter og gulrot, nematoder på jord- og hagebruksvekster, skadeinsekter i veksthus, fluer i fjøs og stall, samt forskning på kjemiske skadedyrmidler. Det ble lagt vekt på insektmidler med minst mulig skade på miljøet. Et prosjekt i integrert bekjempelse ble utført i frukthager på Vestlandet.

Stillingen som statsentomolog førte til stor reisevirksomhet. Han foretok ofte reiser rundt i landet for å se på angrep av skadeinsekter. Han var spesielt engasjert i problemene med å hindre spredning av skadelige organismer. I årene 1956 – 1986 deltok Jac. Fjelddalen årlig i Den europeiske plantevernorganisasjonen (EPPO) i Paris. Der ble det utviklet internasjonale, fytosanitære regler for import og eksport av planter.

Fjelddalen underviste i en årrekke i landbruksentomologi ved Norges Landbrukshøgskole. Han var et aktivt medlem av Norsk entomologisk forening. Han påtok seg oppgaven som foreningens distributør og oppbevaring av tidsskriftene.

Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1987.

  • Brenna, H. K., Bruaset, A. og Årsvoll, K. (red.) (1991). Kampen mot planteskadegjørere. Plantevernet i Norge 100 år. 191 sider. Norsk landbruksforskning, Supplement No. 10.
  • Hofsvang, T. (2002).  Jac. Fjelddalen (1918 - 2002) in memoriam. Norw. J. Entomol. 49, 147 - 152.
  • Sømme, L. og Hansen, L. O. (2004). Entomologiens historie i Norge. 328 sider. Norsk entomologisk forening.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.