Faktaboks

Leif Reinhardt Natvig
Født
8. mars 1894, Kristiania (nå Oslo)
Død
14. november 1975, Oslo
Virke
Entomolog
Familie

Foreldre: Overlege Johan Jacob Reinhardt Natvig (1860–1959) og Valborg Marie Amalia Ødegaard (1867–1953).

Gift 1933 med Karen-Inger Laake (6.7.1902–25.12.1975), datter av generalmajor Kristian Laake (1875–1950) og Signe Henaug (1879–1960).

Leif Reinhardt Natvig var konservator i entomologi med et livslangt engasjement ved Zoologisk museum, Universitetet i Oslo. Hans spesialitet var helseskadelige og blodsugende insekter.

Utdannelse og stillinger

Leif R. Natvig var født i Kristiania. Etter avsluttet eksamen artium ble han i 1913 ansatt som vitenskapelig assistent ved Zoologisk museum. Selv om hans studier ble forsinket, ble han konstituert som konservator i 1916. En viktig del av arbeidet ved museet var å omorganisere insektsamlingen. Han avla senere hovedfagseksamen i zoologi, og ble førstekonservator ved museet i 1948. Fra 1949 til han gikk av med pensjon i 1964, var han også bestyrer ved Zoologisk museum.

Bremser og stikkmygg

Natvig var alltid meget grundig i sine arbeider. Fra 1916 og senere gjorde han omfattende undersøkelser av reinbrems i Nordland og Trøndelag. Han fant at reinens nesebrems også angriper kuer. Senere foretok han en større undersøkelse av kubremser, deres forekomst og biologi i Skandinavia.

Med interesse for blodsugende insekter, arbeidet Natvig videre ned stikkmygg innen gruppen Culicini. Dette var den første, grundige undersøkelse av stikkmygg i Norge og Skandinavia, og sammenlignet med forekomst i Danmark. Arbeidet foregikk over mange år, og resulterte i hans doktoravhandling i 1949. Den var på 589 sider, og som en opponent sa under disputasen, "ser vi at en mygg kan bli til en elefant!".

Andre gjøremål

Leif R. Natvig var meget aktiv i Norsk entomologisk forening, og han hadde et stort antall tillitsverv. Han knyttet foreningen og Zoologisk museum sammen. Han var sekretær i mange år, foreningens formann 1937–1950, og redaktør av Norsk entomologisk tidsskrift 1924–1950. Foreningens møter ble oftest holdt på museet, og medlemmene kunne bli kjent med museets insektsamlinger.

Natvig foreleste under hele sin tid som konservator om insekter og andre landlevende leddyr ved Universitetet i Oslo. Han var kjent som en dyktig foreleser. I 1928 skrev han også en bok med tittel «Norske insekter». Med sitt elskverdige vesen fikk han lett kontakt med andre.

Han hadde også andre interesser enn entomologien, og skrev en bok om japanske tresnitt. Hans store opplevelse var møtet med keiser Hirohito i Tokyo 1965. Keiseren var interessert i marinbiologi, og ble meget begeistret for norske publikasjoner fra Havforskningsinstituttet, som Natvig hadde med seg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sømme, L. og Hansen, L. O. (2004). Entomologiens historie i Norge. Norsk entomologisk forening, Oslo.

Faktaboks

Leif Reinhardt Natvig
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036392047837

Kommentarer (2)

skrev Bjørn Otter Skåret

Er dette den konservator L.Natvig som var gift med Karen Inger Laake, f. 1902? Jeg spør fordi jeg leter etter etterkommere av general Kristian Laake i forbindelse med en bok jeg skriver på.

svarte Ida Scott

Hei! Det stemmer. Du kan lese flere opplysninger om Natvig i Norsk biografisk leksikon, https://nbl.snl.no/Leif_R_Natvig. Mvh Ida Scott, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg