Faktaboks

Primož Roglič
Uttale

primåzj råglitsj

Født
29. oktober 1989, Trbovlje
Primož Roglič.

Primož Roglič sykler for det norsk-deleide Team Jumbo-Visma.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Primož Roglič er en slovensk landeveissyklist som har OL-gull og VM-sølv på tempo, i tillegg til å ha vunnet blant annet Spania rundt tre år på rad, Italia rundt og Liège–Bastogne–Liège. Han sykler for det tyske profflaget BORA – hansgrohe og regnes som en av verdens beste syklister.

Karriere

Roglič konverterte fra skihopp til sykling i 2007 etter en skade han pådro seg i hoppbakken. Ti år senere ble han den første slovener som vant en etappe i Frankrike rundt.

Roglič har sine styrker på temposykkelen og i fjellene. Han har VM-sølv på tempo i 2017 og OL-gull i 2021. Tempokvalitetene har sammen med styrken i kupert terreng vært avgjørende for suksessen i etapperitt, der han slo gjennom med en tredjeplass sammenlagt i Italia rundt i 2019.

Senere har det fulgt tre triumfer på rad i Spania rundt i 2019, 2020 og 2021 – i tillegg til Italia rundt i 2023. Italia rundt avgjorde han på en tempoetappe i motbakke på nest siste dag og vant til slutt med 14 sekunders margin til andremann Geraint Thomas.

I 2020 endte han på en bitter andreplass i Frankrike rundt etter å ha mistet sammenlagtledelsen på nest siste dag til den yngre rivalen og landsmannen Tadej Pogačar. Ledelsen glapp attpåtil på en motbakke-tempo der det var ventet at han ville avgjøre rittet til sin fordel.

Meritter

2023

2022

  • Paris–Nice (sammenlagt)

2021

2020

2019

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg