Ivan Basso

Faktaboks

Ivan Basso
Ivan the Terrible (Ivan den grusomme)
Født
26. november 1977, Gallarate, Italia

Artikkelstart

Ivan Basso er en italiensk tidligere landeveissyklist. Han var ansett som en av de fremste sammenlagtrytterne i verden og vant blant annet sammenlagtseieren i Italia rundt to ganger.

Karriere

Basso hevdet seg på junior- og U23-nivå og var ansett som et stort talent da han startet sin profesjonelle karriere, og italieneren vant blant annet den hvite ungdomstrøya i Frankrike rundt i 2002. Han var siden blant de beste sammenlagtrytterne i sykkelfeltet og vant blant annet sammenlagtseieren i Italia rundt i 2006 og tok en rekke toppplasseringer i Frankrike rundt med blant annet en andreplass (i 2005) og tredjeplass (i 2004) sammenlagt.

Ivan Basso fikk ikke sykle Frankrike rundt i 2006, etter at det ble kjent at han var involvert i dopingssaken Operación Puerto. Basso ble senere frikjent for alle anklager, men innrømmet senere i et avhør at han hadde planlagt å dope seg før Frankrike rundt 2006, og det italienske sykkelforbundet svarte med å utestengte Basso fra sykling i to år. Han kom tilbake etter utestengelsen i 2008, og vant blant annet sammenlagt i Italia rundt for andre gang i karrieren i 2010.

Basso vant også Danmark rundt (i 2005), Critérium International (i 2006), Giro del Trentino (i 2009) og tok seks etappeseire i Italia rundt og én i Frankrike rundt. I 2015 ble det kjent at Basso var diagnostisert med testikkelkreft, og han trakk seg derfor fra Frankrike rundt. Etter en vellykket operasjon ble han friskmeldt, men annonserte senere at han avsluttet sin profesjonelle sykkelkarriere umiddelbart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg