Ivan Basso, tidligere italiensk landeveissyklist. Basso var ansett som en av de fremste sammenlagtrytterne i verden og vant blant annet sammenlagtseieren i Italia rundt to ganger.

Basso hevdet seg på junior - og U23-nivå og var ansett som et stort talent da han startet sin profesjonelle karriere og italieneren vant blant annet den hvite ungdomstrøyen i Frankrike rundt i 2002. Basso var siden blant de beste sammenlagtrytterne i sykkelfeltet og vant blant annet sammenlagtseieren i Italia rundt i 2006 og tok en rekke toppplasseringer i Frankrike rundt med blant annet en 2. plass (2005)  og 3. plass (2004) sammenlagt.

Basso fikk ikke sykle Frankrike rundt i 2006, etter at det ble kjent at han var involvert i dopingssaken Operación Puerto. Basso ble senere frikjent for alle anklager, men innrømmet, senere, i et avhør at han hadde planlagt å dope seg før Frankrike rundt 2006, og det italienske sykkelforbundet svarte med å utestengte Basso fra sykling i to år. Han kom tilbake etter utestengelsen i 2008, og vant blant annet sammenlagtseieren i Italia rundt for andre gang i karrieren i 2010. 

Basso vant også Danmark Rundt (2005), Critérium International (2006), Giro del Trentino (2009) og tok seks etappeseire i Italia rundt og èn i Frankrike rundt. I 2015 ble det kjent at Basso var diagnostisert med testikkelkreft og han trakk seg derfor fra Frankrike rundt. Etter en vellykket operasjon ble han friskmeldt, men annonserte senere at han avsluttet sin profesjonelle sykkelkarriere umiddelbart. Han har siden 2016 vært en del av støtteapparatet til Tinkoff-Saxo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.