Giovanni Gerbi.
Rittets første vinner, Giovanni Gerbi, i den første utgaven av rittet i 1905.

Il Lombardia er et endags sykkelritt for profesjonelle landeveissyklister som arrangeres i regionen Lombardia, i det nordlige Italia.

Faktaboks

Også kjent som

La classica delle foglie morte og Race of the Falling Leaves

Rittet ble arrangert første gang i 1905 og ble vunnet av italieneren Giovanni Gerbi. Landsmannen Fausto Coppi er med sine fem seire mellom 1946 og 1954 den som har vunnet rittet flest ganger.

Il Lombardia arrangeres tidlig i oktober og er det femte og siste av de mest prestisjefylte klassikerrittene, de såkalte monumentene. De fire andre er Milano–Sanremo, Flandern rundt, Paris–Roubaix og Liége–Bastogne–Liége som arrangeres på våren.

Løypa, som er cirka 255 kilometer lang, har flere bratte og lange stigninger, noe som favoriserer klatrere med en god spurtavslutning. En av de mest kjente stigningene, Madonna del Ghisallo, har en lengde på 10,6 kilometer og en gjennomsnittlig stigning på 5,2 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg