Faktaboks

Tobias Foss

Tobias Svendsen Foss

Født
25. mai 1997, Vingrom
Foss med verdensmestertrøyen etter seieren på tempo i 2022.
/Reuters/NTB.

Tobias Foss er en norsk landeveissyklist som har gullmedalje fra temporitt i VM i Australia 2022. Foss representerer Lillehammer CK og sykler for profflaget INEOS Grenadiers.

Foss viste tidlig i karrieren gode prestasjoner med EM-bronse 2014 og EM-sølv 2015 i temporitt for junior. Under VM i 2015 tok han åttendeplass i temporitt for juniorer. I 2019 vant har Tour de l'Avenir, ungdommens Frankrike rundt.

Foss fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i 2021 da han tok niendeplass sammenlagt i Italia rundt, den beste norske plasseringen i rittet noensinne.

I 2022 hadde han en trøblete sesonginnledning med velt i flere ritt. I Italia rundt i mai fikk han på forhånd en lederposisjon av laget Jumbo-Visma, men rittet ble en nedtur med 54. plass sammenlagt. Foss ramlet langt ned på resultatlistene tidlig i rittet og var aldri i nærheten av å gjenta plasseringen fra året før. Etter å ha syklet mindre og mellomstore ritt gjennom sommeren og høsten uten å utmerke seg, tok han gullmedalje på temporittet i sykkel-VM l i Wollongong i Australia 18. september.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg