Triglav nasjonalpark. Av /Flickr. CC BY SA 2.0

Slovenias geografi

Slovenia er et land med store klimatiske forskjeller, fra barskt alpint klima i de høyeste fjellene, til middelhavsklima ved kysten, slik som i badebyen Piran ved Adriaterhavet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Triglav (2864 m, den høyeste toppen på bildet) fotografert sommeren 2013. Litt bak til høyre i bildet skimtes Kanjavec (2569 m). Fjelltoppene er en del av de juliske alper i Slovenia.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Slovenia er for det meste et fjelland. Størstedelen er bygd opp av foldede mesozoiske og tertiære sedimenter, og er en fortsettelse av den alpine foldesone som fortsetter sørover fra Alpene.

I nordvest ligger De juliske alper, som når opp i 2864 meter over havet i Triglav; Slovenias (og det tidligere Jugoslavias) høyeste topp. Lenger øst danner Karavankene, som er en del av Kalkalpene, grensen mot Østerrike. Høyeste fjell her er Grintavec, 2558 meter over havet. I sørvest danner De dinariske alper en fjellkjede som fortsetter langs kysten av Adriaterhavet mot Albania. Kalksteinplatået Karst i denne fjellkjeden har gitt navn til erosjonsfenomenet karst. Mellom fjellene ligger dype breeroderte daler og forkastningssenkninger, som for eksempel Ljubljanabekkenet. Elvene Sava, Drava, Mura og Soča (på italiensk Isonzo) renner gjennom landet.

Klima

Slovenia har kontinentalt klima med varme somrer og kalde vintrer i innlandet, middelhavsklima ved kysten. I de høyeste partiene, alpint klima. Årlig nedbør varierer mellom 800 millimeter lengst i øst, til 3000 millimeter i nordvest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg