Fruktene av oliventre eller oljetre, Olea europaea, et opptil 10 m høyt tre i oljetrefamilien, minner om epletre, men bladene er smalere og sitter på om vinteren. Den ville, buskformede formen oleaster har bredere blad enn det som er dyrket. Treet blomstrer i mai og juni med hvite, duftende blomster i store samlinger i bladhjørnene.

Olivenfruktene modnes i middelhavslandene i januar. Det er steinfrukter, som hos kulturformene blir ca. 3 cm lange og er meget rike på fet olje. Den umodne, grønne frukten brukes til mat, enten som den er eller syltet. Større betydning har den modne frukten man presser olivenolje av. Man har ved kultur fått frem varieteter med større frukter og rikere oljeinnhold.

Treet vokser langsomt, og det sies at det kan bli 1000 år gammelt. Veden er hard og sterk og brukes til møbler og redskaper. Treet stammer fra Vest-Asia, men har i flere tusen år vært dyrket i de fleste land omkring Middelhavet. Mange steder har det forvillet seg og dannet skoger og lunder. Oliven dyrkes også andre steder med middelhavsklima, bl.a. i Australia og Amerika.

En olivengren er et meget utbredt symbol for fred, spesielt i kombinasjon med en due. Hos grekerne og romerne var oliventreet dessuten et symbol for vellykket innsats, og symboliserte flere av gudene, bl.a. Zevs (Jupiter) og Athene (Minerva). Ved flere idrettsleker, bl.a. de olympiske, ble vinneren belønnet med en olivenkrans.

1000 tonn
Spania 4 556
Italia 3 150
Hellas 2 300
Tyrkia 1 800
Verden 15 341

Kilde: FAO

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.