Indonesias flagg og våpen

Våpenet ble offisielt antatt i 1950.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Indonesias flagg er en duk i proporsjonene 2:3 /høyde:bredde), delt i to like brede, horisontale felter i rødt og hvitt (regnet ovenfra).

Flagget

Fargene i flagget skal angivelig være fargene til det store hinduriket Majapahit på Ostindiske øyer på 1200-tallet, før araberne invaderte øyene og innførte islam. Flagget har de samme fargene som flaggene i Monaco, Polen og Singapore, og det skiller seg fra den monegassiske flagget bare i proporsjonene. Flagget ble tatt i bruk av selvstendighetsbevegelsen i 1920-årene og ble offisielt antatt som nasjonalflagg ved Indonesias uavhengighet i 1945.

Riksvåpenet

Riksvåpenet viser en gyllen garuda (mytologisk ørn) med utspilte vinger. Vingenes 17 fjær, de 8 pluss 19 halefjærene og de 45 fjærene på fuglens hals og bryst henspiller på datoen for landets uavhengighet, 17. august 1945. Fuglens kropp er dekket av et firedelt våpenskjold, der 1. felt viser et svart banteng-(okse-)hode på sølv bunn, 2. felt et poppelfikentre (banyan-tre eller berengin-tre) på sølv bunn, 3. felt et risaks og en bomullsgren på sølv bunn og 4. felt en gullkjede på sølv bunn.

En tydelig opptrukket svart, horisontal delelinje midt på skjoldet symboliserer ekvator. Skjoldet er belagt med et hjerteskjold, som på svart bunn viser en femtagget gyllen stjerne. Motivene i hovedskjoldets fire felter og hjerteskjoldet representerer de fem prinsippene i Pancasila, den indonesiske statens bærende politiske filosofi: troen på én gud (stjernen), troen på én menneskehet med felles skjebne (kjeden), landets enhet (treet), demokrati (oksehodet) og sosial rettferdighet (jordbruksproduktene). I klørne holder fuglen et tekstbånd med det gammeljavanesiske ordtaket Bhinneka tunggal ika ('Enhet i mangfoldet'). Våpenet ble offisielt antatt i 1950.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg