Alessandro Del Piero

Artikkelstart

Alessandro Del Piero er en italiensk fotballspiller.

Del Piero var ansett som en av verdens beste angripere i en årrekke. Han er kjent for sin teknikk, kreativitet og avslutnings- og frisparkegenskaper. Han har vunnet flere store trofeer med Juventus og ble verdensmester med Italia i 2006.

Del Piero startet sin profesjonelle karriere i Padova, men ble hentet til Juventus i 1993. Han spilte for klubben i nitten sesonger og er ansett som en av klubbens beste spillere gjennom tidene. Som en del av Juventus vant han det italienske ligamesterskapet, Serie A, seks ganger.

Juventus vant serien opprinnelig ytterligere to ganger, men ble senere fratatt titlene og degradert til Serie B, nivå to i Italia, etter den såkalte calciopoli-saken. I løpet av denne ble en rekke italienske klubber og spillere idømt straffer av det italienske fotballforbundet for å ha forsøkt å påvirke valg av dommere og dommeravgjørelser i fotballserien.

Del Piero ble i klubben etter degraderingen, og Juventus rykket opp til Serie A igjen etter én sesong. Som en del av Juventus har han også vunnet Mesterligaen i 1996, den italienske cupen i 1995, den italienske Supercupen fire ganger og UEFA Super Cup i 1996.

Del Piero spilte 705 kamper og scoret 289 mål for Juventus, og er spilleren med flest kamper og mål for klubben gjennom tidene. Han var klubbens kaptein fra 2001 til han forlot den i 2012. Han ble ikke tilbudt ny kontrakt etter 2011/12 sesongen og gikk dermed gratis til den australske klubben Sydney FC.

Del Piero har spilt 91 kamper og scoret 27 mål for det italienske landslaget. Han er spilleren med fjerde flest scoringer for Italia gjennom tidene, delt med Roberto Baggio. Han har deltatt i fire europamesterskap og tre verdensmesterskap og ble verdensmester som en del av Italia under VM i Tyskland i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg