Grenoble

Artikkelstart

Grenoble er en by i Frankrike, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, hovedstad i departementet Isère, ved elven Isère. Byen ligger 215 meter over havet og er omgitt av høye fjell. Den har 158 454 innbyggere (2017), med forsteder 510 715 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
gʀən'ɔbl

Grenoble er et viktig industrielt, administrativt og kulturelt sentrum som har vært blant Frankrikes sterkest ekspanderende byer på 1900-tallet. Vannkraften i Alpene har skapt grunnlag for en rekke industrier, i første rekke jern- og metallindustri, elektroteknisk og kjemisk industri. Av betydning er ellers de mer tradisjonelle industrigrenene, i vesentlig grad basert på lokale råvarer, for eksempel tekstil- og bekledningsindustri, nærings- og nytelsesmiddelindustri, treforedling og produksjon av mineralske produkter.

Byens universitet ble grunnlagt i 1339. Det finnes flere rikholdige kunstmuseer, arkeologiske og naturhistoriske samlinger i Grenoble, i tillegg til et institutt for atomenergi-forskning.

Bybeskrivelse

Grenoble har med sin vakre beliggenhet utviklet seg til å bli en betydelig turistby sommer som vinter. Den gamle bydelen ligger på Isères høyre elvebredd, klemt sammen mellom elven og fjellene, mens mesteparten av byen brer seg utover slettelandet på den venstre (sørlige) elvebredd. Blant severdigheter kan nevnes Notre-Dame-katedralen fra 1100–1200-tallet, og St. Laurent-kirken fra 1000-tallet med en krypt fra karolingisk tid. I St. André-kirken (fra 1200–1300-tallet) er Pierre du Terrail Bayard, kjent som «ridderen uten frykt og daddel», begravd. Overfor den ligger det vakre justispalasset (1400-tallet), tidligere sete for parlamentet i Dauphiné. En taubane fører opp til Fort de la Bastille høyt over gamlebyen.

For øvrig er Grenoble en overveiende moderne by; et omfattende byfornyelsesarbeid ble gjennomført i forbindelse med de olympiske vinterleker 1968.

Historie

Byens historie kan føres tilbake til allobrogenes Cularo, som i cirka 380 ble gjort til by av keiser Gratian og fikk navnet Gratianopolis. Navnet Grenoble er avledet av dette. Byen ble omtrent på samme tid bispesete. Senere kom den under frankere (534), burgundere (877) og Provence, og i 1349 sammen med resten av Dauphiné til Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg