Grenoble, by i Frankrike, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, hovedstad i departementet Isère, ved elven Isère, 215 moh., omgitt av høye fjell; 155 637 innb. (2010), med forsteder 669 595 innb. (2010).

Grenoble er et viktig industrielt, administrativt og kulturelt sentrum som har vært blant Frankrikes sterkest ekspanderende byer på 1900-tallet. Vannkraften i Alpene har skapt grunnlag for en rekke industrier, i første rekke jern- og metallindustri, elektroteknisk og kjemisk industri. Av betydning er ellers de mer tradisjonelle industrigrenene, i vesentlig grad basert på lokale råvarer, f.eks. tekstil- og bekledningsindustri, nærings- og nytelsesmiddelindustri, treforedling og produksjon av mineralske produkter. Turisme. Universitet, grunnlagt 1339; rikholdige kunstmuseer, arkeologiske og naturhistoriske samlinger. Institutt for atomenergi-forskning.

Grenoble har med sin vakre beliggenhet utviklet seg til å bli en betydelig turistby så vel sommer som vinter. Den gamle bydelen ligger på Isères høyre elvebredd, klemt sammen mellom elven og fjellene, mens mesteparten av byen brer seg utover slettelandet på den venstre (sørlige) elvebredd. Blant severdigheter kan nevnes Notre-Dame-katedralen fra 1100–1200-tallet, og St. Laurent-kirken fra 1000-tallet med en krypt fra karolingisk tid. I St. André-kirken (1200–1300-tallet) er Pierre du Terrail Bayard, kjent som «ridderen uten frykt og daddel», begravd. Overfor den ligger det vakre justispalasset (1400-tallet), tidligere sete for parlamentet i Dauphiné. En taubane fører opp til Fort de la Bastille høyt over gamlebyen. For øvrig er Grenoble en overveiende moderne by; et omfattende byfornyelsesarbeid ble gjennomført i forbindelse med de olympiske vinterleker 1968.

Byens historie kan føres tilbake til allobrogenes Cularo, som ca. 380 ble gjort til by av keiser Gratian og fikk navnet Gratianopolis (navnet Grenoble er avledet av dette). Byen ble omtrent på samme tid bispesete. Senere kom den under frankere (534), burgundere (877) og Provence, og 1349 sammen med resten av Dauphiné til Frankrike.

Grenoble var arrangørby for Vinter-OL 1968, da Norge tok 14 medaljer og ble beste nasjon. Norge tok fire gull i langrenn. Harald Grønningen vant 15 km, mens Ole Ellefsæter vant 50 km. Magnar Solberg vant 20 km skiskyting. Fred Anton Maier vant 5 000 m på skøyter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.