internasjonal bistand

Alle rikere land i verden gir penger til utviklingbistand i fattigere land. Australia er en av de største giverne. Her inspiserer en medarbeider fra Australias utviklingsdirektorat nye vann- og sanitæranlegg i en landsby i Papua Ny-Guinea.
Av /AusAID.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bistand, eller internasjonal bistand, er overføring av ressurser fra en stat til en annen. Det skjer i form av penger, ekspertise eller materiell, og kan gis som gave eller som et lån med gunstige vilkår for tilbakebetaling, og med eller uten krav om gjenytelse.

Langt størsteparten av den internasjonale bistanden er utviklingsbistand, som har til formål å fremme sosial og økonomisk forbedring i utviklingsland, og humanitær bistand (nødhjelp) for å avhjelpe nød.

Andre former for internasjonal bistand er militær bistand, ofte knyttet til militære allianser og samarbeid, eller fredsbevarende operasjoner. Det kan også gis bistand som del av avtaler mellom stater om industrisamarbeid, økonomisk omstrukturering, militær avspenning og nedrustning, flyktningspørsmål og annet. I tillegg gis bistand for å fremme diplomatiske relasjoner og giverlandets eget omdømme, ofte med relativt lavere beløp, for eksempel knyttet til kulturformål.

Norge gir bistand til utvalgte EU-land for å fremme sosial og økonomisk utjevning i EU. Dette kalles EØS-midlene og er en del av EØS-avtalen mellom Norge og EU. Selv om denne bistanden har mye felles med utviklingsbistand, regnes den ikke som dette fordi mottakerlandene ikke er utviklingsland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg