Borgerlig vigsel
Borgerlig vigsel i Gøteborg i 1939. Da Human-Etisk Forbund ble stiftet i 1956, forelå allerede en ordning med borgerlig vigsel som alternativ til den kirkelige. I over 30 år var det Human-Etisk Forbunds holdning å støtte og forbedre dette ikke-religiøse alternativet. Men med den sterke medlemsveksten utover 1980-tallet fulgte et ønske om en egen humanistisk vigselsseremoni. I dag understreker Human-Etisk Forbund at seremonien er knyttet til livssynshumanismen og altså ikke livssynsnøytral.
Av /NTB/Scanpix.

Humanistisk vigsel er en seremoni for ekteskapsinngåelse i regi av en humanistisk livssynsorganisasjon. Oftest er dette Human-Etisk Forbund, men også Humanistene (tidligere Humanistforbundet) tilbyr en slik seremoni.

Faktaboks

Også kjent som

humanistisk vielse

Innholdet i seremonien – tale, tekster og kunstneriske innslag – uttrykker humanistiske verdier. Humanistisk vigsel skiller seg på den ene side fra borgerlig vigsel, som er en livssynsnøytral seremoni i kommunal regi. På den annen side skiller den seg fra kirkelig vigsel arrangert av Den norske kirke eller vigsel i regi av andre religiøse trossamfunn med vigselsrett.

Historisk bakgrunn

Humanistisk vigsel i Norge er først og fremst utviklet gjennom arbeidet til Human-Etisk Forbund. Da forbundet ble stiftet i 1956, forelå allerede en ordning med borgerlig vigsel som alternativ til den kirkelige. I over 30 år var det Human-Etisk Forbunds holdning å støtte og forbedre dette ikke-religiøse alternativet. Men med den sterke medlemsveksten utover 1980-tallet fulgte et ønske om en egen humanistisk vigselsseremoni i regi av forbundet, på linje med borgerlig konfirmasjon og gravferd.

Styreleder Kari Vigeland tok opp saken på landsmøtet i 1987, og generalsekretær Levi Fragell fant støtte i livssynshumanismens toneangivende filosof Corliss Lamont, som hadde utgitt heftet A Humanist Wedding Service (1972) og uttalte: «Dette er humanisme i praksis. Intet er mer menneskelig enn livets høytider. Her møter vi ofte de viktigste livssynsspørsmål, etisk og erkjennelsesteoretisk.»

Flere mente fortsatt at sivilt seremoniell ikke var Human-Etisk Forbunds, men det offentliges ansvar. Men spørsmålet ble stadig drøftet, og etter landsmøtet i 1999 tok forbundet sikte på å oppnå vigselsrett. Dette skjedde i 2004, og den første humanistiske vigselen fant sted i Humanismens hus i Oslo nyttårsaften samme år. De neste 15 årene arrangerte Human-Etisk Forbund rundt 10 000 humanistiske vigsler. I 2023 valgte 944 par denne ordningen.

Seremonien

Human-Etisk Forbund

Humanistiske vigsler i Human-Etisk Forbund gjennomføres av vigslere som er sertifiserte av forbundet. Paret og vigsleren avtaler møter for å gjennomgå det juridiske og planlegge seremonien og den personlige talen.

Paret står i stor grad fritt til å bestemme hvor vigselen skal foregå: i et egnet seremonirom, i hjemmet, eventuelt utendørs. Når det gjelder tid og sted for seremonien, har men gjerne flere valgmuligheter enn ved en borgerlig vigsel i kommunal regi. Human-Etisk Forbund kan imidlertid ikke holde vigsler i rådhus, og bruker heller ikke kirker til seremonien.

Sammen med vigsleren utformer paret en seremoni med store muligheter for personlig tilpasning, men Human-Etisk Forbund understreker at seremonien er knyttet til livssynshumanismen og altså ikke livssynsnøytral.

En humanistisk bryllupsseremoni varer normalt rundt en halv time og omfatter gjerne en inngang med musikk, ulike kulturelle innslag, vigslerens tale til paret, selve ekteskapsinngåelsen med Human-Etisk Forbunds vigselsformular, og musikk til utgang.

Humanistene

Også Humanistene (tidligere Humanistforbundet) tilbyr bistand til utforming og gjennomføring av en humanistisk vigselsseremoni. Humanistenes lokale seremoniledere har vigselsrett og kan også ta hånd om det formelle rundt ekteskapsinngåelsen.

Til forskjell fra Human-Etisk Forbund åpner man for at seremonien kan ha en mindre livssynsspesifikk profil. Som organisasjon bygger Humanistene på humanistiske verdier, men vigselsseremonien presenteres som livssynsnøytral og tilpasset det enkelte par. Humanistene krever heller ikke medlemskap av de som ønsker å benytte vigselstilbudet, men medlemmer betaler et redusert gebyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Knutsen, Paul: Livet før døden: Human-Etisk Forbund 19562006, Oslo 2006.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg