Holmsbu kirke
Holmsbu kirke
Av /NTB.

Holmsbu kirke er ei kirke fra 1887 med kirkegård ved Holmsbu i Hurum, i Asker kommune. Kirka tilhører Oslo bispedømme og Asker prosti. På 1950-tallet og 1960-tallet ble kirkas interiør rikt dekorert av kunstnere tilknytta kunstnerkolonien kalt Holmsbumalerne, etter initiativ av Henrik Sørensen.

Kirka er ei enkel langkirke med vesttårn, smalere kor, og sakristi på begge sider av koret. Kirka bygd av tømmer, med stående, hvitmalt panel utvendig, upanelte tømmervegger innvendig og tak med skiferheller. Stilen er påvirka av sveitserstilen og nygotikken, med spisse, nygotiske vinduer, spiss korbue, og nygotisk altertavle og preikestol. I 1928 ble det bygd et lite gravkapell på kirkegården i lignende stil.

Historikk

Sogneprest Conrad Peter Neumann var på 1870-tallet pådriver for å få reist Hurums første nye kirke siden middelalderen. I 1876 ble Holmsbu og Tronstadfjerdingen Kvinneforening stifta, med formål å samle inn penger til bygging av kirka. Det tok elleve år å samle sammen den nødvendige pengesummen. Arkitekt var Jacob Wilhelm Nordan. Den ble oppført av byggmester Andras Eilertsen fra Drammen, og stod ferdig i 1887.

Interiør

Opprinnelig var kirkas sparsomme interiør enkelt malt, med grønne vegger og hvitt tak. I 1952 tok Henrik Sørensen initiativ til at malere tilknytta kunstnerkolonien i Holmsbu skulle tilby kommunen å utsmykke kirkas interiør, uten vederlag. Kirka ble også malt i nye farger innvendig; rødt i skipet, grønt i koret, og blått i taket, etter fargeforslag fra Sørensen og Alberto Rosati.

Homsbu kirke
Homsbu kirke
Av /NTB.

Holmsbumalernes arbeider

Henrik Sørensen malte sjøl bildet over korbua, Det nye Jerusalem, som forestiller tre engler med palmegreiner foran Jerusalems porter. De skal symbolisere kjærlighet, fasthet og saktmodighet.

Altertavla er malt av Reidar Fritzvold i 1963, med motivet Jesus stiller stormen. Etter forslag fra Henrik Sørensen ble predellaen forsynt med innskrift fra 1. Kor. 13,8: «Kjærligheten faller aldri bort».

Fritzvold har også malt de fire evangelistene på de øvre bildefeltene på preikestolen. De nedre feltene er malt av Anita Greve med keltisk-inspirert dekor. Døra til preikestolen er malt etter Oluf Wold-Tornes utkast til et glassmaleri i Bragernes kirke, og forestiller apostlene Paulus og Johannes, som holder attributtene sverd og kalk.

Døpefonten fra 1952 er lagd i fajanse av den italienskfødte kunstneren Alberto Rosati (1893–1971). Den forestiller livets tre i Edens hage etter syndefallet, med en engel som knuser Satan i form av en slange under foten.

Sideveggene i koret har store malerier av Aage Storstein. Maleriene forestiller forskrekka disipler som kneler foran den oppstandne Kristus på veien til Emmaus. Maleriene ble utført i 1957 som forarbeider til glassmalerier i Bodø domkirke.

I koret står også en klokkerbenk dekorert av den svenske kunstneren Gösta Lövén, med syngende og spillende barn som motiv. Benkevangene i skipet er malt med ulike ornamenter av Willi Midelfart, Vesla Natvig, Svein Jacobsen og Ingrid Simonsson.

Galleribrystningene i skipet er malt i 1954 av ulike kunstnere. Midtfeltet under orgelgalleriet har to malerier av Willi Midelfart. Det ene forestiller Den barmhjertige samaritan, med Albert Schweitzers ansiktstrekk. Det andre forestiller Frans av Assisi, som mystiker og forkynner.

Det nordre sidegalleriet har malerier av Knut Hermod Knutsen: Et hovedfelt med et blomstrende frukttre på en liten gård ved fjorden, og to sidefelter med en rognebærkvist og en eplekvist.

Det søndre sidegalleriet har malerier av Erling Clausen: Et hovedfelt som forestiller Fiskefangst i Bukta i Holmsbu, og to sidefelter med fisk i garn og stjerner over opprørt hav.

De to østre galleribrystningene er malt av Astrid Karlsen, som i mange år var lærer i Holmsbu. Hovedfeltene forestiller her en engel med seierskrans og ei due med olivenkvist; begge framstilt svevende over Drammensfjordens landskap. Sidefeltene er dekorert med en kalk, en trearma lysestake og symbolene for tro, håp og kjærlighet.

Hoveddøra mot vest er malt av Kåre Øijord, og framstiller Jesus og Johannes døperen under Jesu dåp i Jordan, i øyeblikket da Den hellige ånd åpenbarer seg. Sidedørene er dekort med engler av samme kunstner. Dørene flankeres av malerier av den lokale kunstneren Gunnar Bergstø, som forestiller en knelende engel ved Drammensfjorden og tre måker over Bakkeskjær ved Holmsbu.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Busland, Hans Andreas Kristoffersen. 1902. Hurum før og nu. Christiania.
  • Christie, Håkon & Christie, Sigrid. 1986. Norges kirker – Buskerud – bd. II. Oslo.
  • Eier, Sigfred Loe. 1969. Hurums historie bd. II. 1807-1940. Halden.
  • Halvorsen, Terje og Tangen, Frank. 2014. Kunstnerkirken i Holmsbu. Utgitt av Hurum kirkelige fellesråd.
  • Johnsen, Oscar Albert. 1903. Hurum før og nu. Christiania.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg