Albert Schweitzer

Faktaboks

Albert Schweitzer
Uttale
ʃvˈaitsə
Født
14. januar 1875, Kaysersberg, Alsace, Tyskland (er nå i Frankrike)
Død
4. september 1965, Lambaréné, Gabon

Albert Schweitzer

Av /KF-arkiv ※.

Albert Schweitzer

/Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Albert Schweitzer var en fransk teolog, lege og musikkforsker.

Schweitzer studerte filosofi og teologi ved universitetet i Strasbourg i 1893–1898. Han virket noen år som prest, og tilhørte i 1902–1906 det teologiske fakultet ved universitetet i Strasbourg. Ved siden av teologisk og filosofisk forskning drev Schweitzer studier i musikk, ble en fremragende organist og utgav i 1905 en bok om Johann Sebastian Bach.

I 1913 tok han den medisinske doktorgraden og drog samme år til Lambaréné i fransk Kongo (nåværende Gabon) som legemisjonær. Her grunnla han et hospital som han siden utvidet ved innsamlede midler. Schweitzer ville skape bedre kår for befolkningen i koloniene og fremme forståelse mellom folkene.

Forfatterskapet

Schweitzer utfoldet et rikt forfatterskap som omfattet filosofiske, teologiske og musikkteoretiske emner. Hans filosofi har tydelige rasjonalistiske grunntrekk, selv om den samtidig inneholder et visst innslag av mystikk. Sin filosofi har han utviklet i Kulturphilosophie (1923–25; norsk oversettelse Du skal bygge opp, 1954), der han setter respekten for alt levende som norm. En etikk bygd på prinsippet om «ærefrykt for livet» vil forene de altruistiske og egoistiske krefter i mennesket ved sitt krav om respekt for alt annet liv, og gjøre det i stand til å oppnå den største grad av selvutfoldelse.

Epokegjørende innen nytestamentlig teologi ble hans oppfatning av eskatologiens betydning for Jesu liv og virke. Den ble først fremlagt i Das Abendmahlsproblem og Das Messianitäts- und Leidensgeheimnis (begge i 1901), deretter i det idéhistoriske verket Von Reimarus zu Wrede (1906), fra andre opplag i 1913 kalt Geschichte der Leben-Jesu-Forschung (norsk oversettelse i 1969). Den samme grunnanskuelse finner man i Geschichte der paulinischen Forschung (1911) og Die Mystik des Apostels Paulus (1930).

Schweitzer fikk Nobels fredspris i 1952 (utdelt i 1953), og høsten 1954 besøkte han Norge for å holde sitt nobelforedrag. Schweitzer spilte en fremtredende rolle i kampanjen for å få stanset prøvene med kjernefysiske våpen. Hans fredsappell 23. april 1957 ble kringkastet i over 50 land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brabazon, James: Albert Schweitzer : a biography, 2nd ed., 2000
  • Hygen, Johan B.: Albert Schweitzers tanker om kulturen, 1954
  • Marshall, George N. & David Poling: Schweitzer : a biography, 1971
  • Seaver, George: Albert Schweitzer : mannen og verket, 1950
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001
  • Tau, Max, red.: Veien til livet : en antologi av og om Albert Schweitzer, 1965

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg