utdrivelsen fra paradiset

Adam og Eva fremstilt av den norske maleren Hans Olaf Heyerdahl (1877, Nasjonalgalleriet).

Bibelens fortelling om hvordan Adam og Eva, de første menneskene, ble vist ut av Edens hage. Årsaken var at de hadde vært ulydige mot Gud ved å spise en frukt fra det forbudte kunnskapens tre.

Ifølge fortellingen ble Gud redd for at de nå også skulle spise av livets tre, og slik få evig liv. Derfor satte han kjeruber med flammende sverd til å vokte hagen der livets tre sto. Menneskene kunne ikke lenger leve et sorgløst liv i hagen, de måtte nå begynne å dyrke jorden for å sørge for sitt eget utkomme. Fortellingen står i første Mosebok, kapittel 3.

Tolkninger

Konsekvensene av Adam og Evas handlinger tolkes forskjellig i jødedom, kristendom og islam. Jødisk tradisjon har mange fortellinger som supplerer selve bibelteksen. Også moderne kvinneforskning, både jødisk og kristen, har bidratt med et nytt syn på Evas rolle.

I billedkunsten er utdrivelsen av paradiset et vanlig motiv, blant annet hos Hans Heyerdahl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

I 1. mosebok kap. 2, v 16-17 seier Herren til mannen at han gjerne kan eta av alle tre i hagen, men ikkje av treet som gjev kunnskap om godt og vondt. Det var dette treet, ikkje livsens tre, kvinna tok frukta av og åt, og som ho også gav mannen sin. Og han åt.Eple kan det gjerne ha vore, men det står berre frukt.

svarte Bente Groth

som midlertidig fagasnavarlig for dette fagområdet må jeg si meg helt enig. Dette er en dårlig artikkel som for lengst burde vært fjernet eller korrigert og utvidet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg