Bibelens fortelling om hvordan Adam og Eva, de første mennesker, ble vist ut av Edens hage. Årsaken var at de hadde vært ulydige mot Gud ved å spise en frukt fra det forbudte kunnskapens tre. I følge fortellingen ble Gud redd for at de nå også skulle spise av livets tre, og slik få evig liv. Derfor satte han kjeruber med flammende sverd  til å vokte hagen der livets tre sto. Menneskene kunne ikke lenger leve et sorgløst liv i hagen, de måtte nå begynne å dyrke jorden for å sørge for sitt eget utkomme (1. Mosebok, kapittel 3).

Konsekvensene av Adam og Evas handlinger tolkes forskjellig i jødedom, kristendom og islam. Jødisk tradisjon har mange fortellinger som supplerer selve bibelteksen. Også moderne kvinneforskning, både jødisk og kristen, har bidratt med et nytt syn på Evas rolle. 

I billedkunsten er utdrivelsen av paradiset et vanlig motiv, bl.a. hos Hans Heyerdahl. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mars 2014 skrev Sverre Olav Lundal

I 1. mosebok kap. 2, v 16-17 seier Herren til mannen at han gjerne kan eta av alle tre i hagen, men ikkje av treet som gjev kunnskap om godt og vondt. Det var dette treet, ikkje livsens tre, kvinna tok frukta av og åt, og som ho også gav mannen sin. Og han åt.Eple kan det gjerne ha vore, men det står berre frukt.

9. mars 2014 svarte Bente Groth

som midlertidig fagasnavarlig for dette fagområdet må jeg si meg helt enig. Dette er en dårlig artikkel som for lengst burde vært fjernet eller korrigert og utvidet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.