Hof kirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hof kirke er en kirke i Holmestrand kommune i Vestfold fylke. Den hører til i Hof, Eidsfoss og Vassås sokn i Nord-Jarlsberg prosti. Kirken er en del av Tunsberg Bispedømme og forvaltes av Holmestrand kirkelige fellesråd. Den har 250 sitteplasser.

Hof kirke er en steinkirke som ble oppført i siste halvdel av 1100-tallet. I 1940 ble kirken restaurert og fikk blant annet et galleri i to etasjer. Den har vernestatus som automatisk fredet.

Eksteriør

Hof kirke er en langkirke kirke i stein med et rektangulært skip. Taket er tekket med teglstein med kobbertegl på spiret på takrytteren. Kirken har tre kirkeklokker der den eldste antas å være fra middelalderen.

Kirkegården er omgitt av en mur og plankegjerder. Her står en flere hundre år gammel fredet eik, samt et krigsminnesmerke vest på kirkegården.

Interiør og inventar

Til inventaret hører et krusifiks fra rundt 1300 og altertavle og prekestol fra 1600-tallet. Den åttekantete prekestolen i eik ble gitt i gave til kirken i 1649. Bunnen og himlingen på prekestolen er laget av Sigurd Kolstad i 1961.

Altertavlen har fem bildefelt med bilder av korsfestelsen, oppstandelsen, nattverden, himmelfarten og Jesu dåp. I kirkeskipet henger også et maleri av Nattverden fra 1763, som tidligere var en del av altertavlen.

Døpefonten av jern er støpt etter mønster av fonten i Immanuelskirken i Halden. Den er støpt ved Eidsfos jernverk i 1833 og tegnet av Chr. H. Grosch.

Historie

Kirken har kirken gjennomgått flere ombygginger og restaureringer siden den ble oppført på 1100-tallet. Skipet og koret av stein står igjen fra middelalderen.

På 1600-tallet ble det bygget et sakristi ved korets østende. I tillegg fikk kirken flere vinduer. I 1815 fikk kirken et våpenhus i vest. I 1874 overtok kommunen kirken etter at den blant annet hadde vært eid av greverskapet i en periode.

Ved restaureringen i 1940 ble galleriet på nordveggen fjernet og erstattet av et galleri i to etasjer på vestveggen. Benkene ble ombygget og underkledningen av himlingen i skipet og koret fjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg