Amalie Skram er regnet som en av de fremste naturalistiske forfatterne i Norge. Foto: Ukjent, bildet er en tidlig repro, Helene Ingeberg har refotografert et tidligere visittkort og montert det på egen plate. Eies av Nasjonalbiblioteket, ingen kjente opphavsrettsrestriksjoner.

.
Lisens: fri

Innen litteratur brukes naturalisme dels synonymt med «realisme», og dels for å betegne en videreføring av denne. Her betraktes diktningen som en form for vitenskap, og menneskene blir fremstilt som et produkt av arv og miljø.

Faktaboks

Uttale
naturalˈisme

Virkeligheten skildres ofte nesten fotografisk, og det legges stor vekt på detaljgjengivelse. Naturalistene skildret gjerne ulykkelige og tragiske menneskeskjebner, sosial nød og urettferdighet, og deres mål var ofte å forandre og forbedre samfunnet.

Innen litteraturen fikk naturalismen sin teoretiske utforming særlig av Émile Zola, påvirket av filosofen Hippolyte Taine. Av norske naturalistiske forfattere kan nevnes Amalie Skram og Hans Jæger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg