Kaifeng, by i Kina i provinsen Henan, sør for Huangelva ved Lanzhou-Lianyungangbanen. Byen har 804 000 innbyggere (FN, 2015). Kaifeng en gammel handelsby, og i tillegg til den tradisjonelle tekstil- og jernindustrien finnes sinksmelteverk, maskinindustri og kjemisk industri.

Byen er en av de eldste i Kina, over 3000 år gammel, og regnes som en av landets «seks historiske hovedsteder». Kaifeng har periodevis vært hovedstad for flere dynastier, men den nådde sitt høydepunkt som hovedstad for det Nordlige Song-dynastiet (960–1127) da byen utviklet seg til å bli en rik og livlig handelsby.

Bystrukturen var tilnærmet kvadratisk med 6–7 km lange bymurer langs hver av de fire sidene, og med palasskomplekset lokalisert i midten. Som hovedstad hadde byen en strategisk lokalisering blant en rekke navigerbare elver og kanaler som kunne bringe frem store kornforsyninger fra områder lenger sør i Kina. Rundt år 1100 skal byen ha hatt 1,4 millioner innbyggere, inkludert forstedene utenfor bymurene og den keiserlige armeen, og var da verdens største by. Fram til 1955 var byen hovedstad i Henan.

Selv om Kaifeng er blitt plyndret og ødelagt en rekke ganger, finnes fortsatt mange historiske minnesmerker, blant annet «Jernpagoden» (Tie Ta) fra 1049 og buddhistklosteret Xiang Guo fra 500-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.