Faktaboks

Kaifeng

开封市

Uttale
kaifəŋ
.
Lisens: CC BY 2.0

Kaifeng, by i Kina i provinsen Henan, sør for Huangelva ved Lanzhou-Lianyungangbanen. Byen har 804 000 innbyggere (FN, 2015). Kaifeng en gammel handelsby, og i tillegg til den tradisjonelle tekstil- og jernindustrien finnes sinksmelteverk, maskinindustri og kjemisk industri.

Historie

Pagoden i Kaifeng ble bygget under Song-dynastiet (960–1279).
.
Lisens: CC BY 2.0

Byen er en av de eldste i Kina, over 3000 år gammel, og regnes som en av landets «seks historiske hovedsteder». Kaifeng har periodevis vært hovedstad for flere dynastier, men den nådde sitt høydepunkt som hovedstad for det Nordlige Song-dynastiet (960–1127) da byen utviklet seg til å bli en rik og livlig handelsby.

Bystrukturen var tilnærmet kvadratisk med 6–7 km lange bymurer langs hver av de fire sidene, og med palasskomplekset lokalisert i midten. Som hovedstad hadde byen en strategisk lokalisering blant en rekke navigerbare elver og kanaler som kunne bringe frem store kornforsyninger fra områder lenger sør i Kina. Rundt år 1100 skal byen ha hatt 1,4 millioner innbyggere, inkludert forstedene utenfor bymurene og den keiserlige armeen, og var da verdens største by. Fram til 1955 var byen hovedstad i Henan.

Selv om Kaifeng er blitt plyndret og ødelagt en rekke ganger, finnes fortsatt mange historiske minnesmerker, blant annet «Jernpagoden» (Tie Ta) fra 1049 og buddhistklosteret Xiang Guo fra 500-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg