Et sonoffer er en person eller dyr som soner for andres gjerninger. I religiøs sammenheng skal offeret opprette en brutt relasjon mellom en guddom og mennesker. I Det gamle testamentet fortelles det om en geitebukk som ble ofret som sonoffer for syndene til Israel (3. Mosebok kapittel 16, vers 8).

Begrepet er mest brukt i kristendommen, hvor Jesus Kristus, ifølge den kristne lære, sonet for andre da han ble henrettet. Denne tolkningen av Jesu død har støtte hos de nytestamentlige forfattere. For eksempel heter det hos Paulus at «Kristus døde for våre synder etter skriftene» (1. Korinterbrev kapittel 15, vers 3).

I nyere tid er sonoffer mest brukt om personer som ofres – avsettes eller avrettes – som syndebukk for andre, eller som symbol særlig for avskrekking. Det siste var tilfellet med de ti sonofrene i Trøndelag, som 7. oktober 1942 ble henrettet på Falstad fangeleir, under andre verdenskrig. Avrettelsen var ment som en advarsel fra rikskomissær Josef Terboven og de tyske okkupasjonsmyndighetene til den norske motstandsbevegelsen, herunder den sivile holdningskampen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg