Hamadan

Hamadan i Iran ligger på rundt 1900 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hamadan er en by i Iran, som ligger cirka 300 km vest-sørvest for Teheran, om lag 1900 meter over havet, ved foten av Kuh-e Alvand (3600 moh.). Byen har rundt 413 200 innbyggere (2004), de fleste persere, men også en del aseri. Byen har siden 400-tallet (muligens tidligere) hatt en jødisk koloni.

Faktaboks

Uttale
hamadˈan

Samferdsel og næringsliv

Hamadan er mest kjent for produksjonen av persiske tepper, hamadantepper, men byen har også en omfattende produksjon av lærprodukter.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hamadan er et viktig samferdselsknutepunkt og handelssentrum for vestlige Iran. Byen er velkjent for sin produksjon av tepper, og produserer i tillegg blant annet kobber- og lærvarer.

Hamadantepper

Hamadantepper er tepper knyttet i Hamadan og mange steder i nærheten. Irans største teppeproduksjon foregår i dette området. Hamadantepper er som regel knyttet på bomullsvarp med håndspunnet ull. Ofte har teppene stiliserte mønstre.

Historie

Hamadan er en av Irans eldste byer. Som Ekbatana var byen Medias hovedstad (cirka 700–550 fvt.). Kong Kyros gjorde den i 550 fvt. til perserrikets sommerhovedstad. Den ble plyndret av Aleksander den store 330 i fvt. Etter arabernes erobring i 645 mistet byen mye av sin betydning, og den ble ødelagt av mongolene i 1220 og av Timur Lenk i 1386.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg