Faktaboks

Hamadan
Uttale
hamadˈan
Hamadan
Hamadan i Iran ligger på rundt 1900 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Hamadan
Hamadan er mest kjent for produksjonen av persiske tepper, hamadantepper, men byen har også en omfattende produksjon av lærprodukter.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hamadan er en by vest i Iran, omtrent 300 km fra Teheran, om lag 1900 meter over havet, og er regnet som en av Irans eldste byer. Hamadan har rundt 676 000 innbyggere (Iran Census, 2016).

Næringsliv

Hamadan er mest kjent for produksjonen av persiske tepper, hamadantepper, men har også en håndverksproduksjon av lærvarer og keramikk. Teppeproduksjonen i byen er en av Irans største. Hamadanteppene kjennetegnes ved geometriske mønstre og er dominert av enten rød eller blå farge.

Byens klima bidrar til at deler av næringslivet er sesongbasert. Om sommeren har Hamadan en betydelig produksjon av frukt og korn, og et behagelig klima bidrar til at den er et turistmål. Vinteren er ofte svært kald og langvarig noe som vanskeliggjør næringsvirksomhet.

Hamadan er et viktig samferdselsknutepunkt og handelssentrum for vestlige Iran. Blant annet er byen knyttet til motorvei mellom Teheran og Bagdad.

Historie

I oldtiden var byen kjent som Ekbatana og skal ha blitt grunnlagt av medierne omtrent 700 fvt. Etter at Kyros 2 den store erobret byen i 550 fvt. ble den en av akemenidekongenes residensbyer om sommeren. Dagens bydeler er delvis bygget på fundamenter fra denne perioden.

På midten av 600-tallet ble Hamadan erobret av araberne. Flere store islamske tenkere og poeter holdt til i byen i løpet av de neste århundrene. Blant annet var det her dikteren Abû Tammâm produserte sine mest kjente verk og den berømte filosofen Avicenna tilbrakte sine siste år.

Hamadan ble ødelagt av Mongolriket på 1200-tallet og av Timur Lenk i 1386. Under safavidene (1501–1736) ble byen gjenoppbygd og deretter var den tidvis under osmansk kontroll. I nyere tid har byen fått økt viktighet på grunn av sin strategiske beliggenhet. Den ble hærtatt av begge parter under første verdenskrig (1914–1918) og delvis ødelagt under Golfkrigen (1980–1988).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg