Faktaboks

Gaetano Mosca
Uttale
gaet'anå mˈåsca
Født
1. april 1858, Palermo, De to Sicilier (nå Italia)
Død
8. november 1941, Roma, Kongedømmet Italia (nå Italia)
Gaetano Mosca

Foto av Gaetano Mosca.

Gaetano Mosca var en italiensk jurist, statsviter og politiker. Mosca er i vår tid særlig kjent for sine studier av politiske eliter, og for sin motstand mot det fascistiske diktaturet til Benito Mussolini.

Han var blant annet professor i statsrett ved Universitetet i Torino fra 1896 til 1924, og professor i statsvitenskap ved La Sapienza-universitetet i Roma fra 1923 til 1933.

Mosca ble i 1909 valgt inn som medlem i det italienske Deputertkammeret, det laveste av to kamre i det italienske parlamentet, for landsbyen Caccamo utenfor fødebyen Palermo på Sicilia. Mosca ble som politiker regnet for å være konservativ og høyreorientert i en tid da politiske partier fortsatt ikke hadde utviklet seg til formelle organisasjoner i Italia. Fra 1914 til 1916 var han statssekretær i Departementet for koloniene, i de liberalkonservative regjeringene ledet av Antonio Salandra (1853–1931).

I 1919 ble Mosca utnevnt til senator på livstid. Etter at Mussolini ble statsminister i 1922, ble Mosca en av fascistenes mest kjente kritikere, og en sentral premissleverandør for andre intellektuelle motstandere av fascismen i Italia. I 1926 sluttet Mosca å fungere som senator i protest mot innføringen av diktatur og ettpartisystem.

Moscas mest berømte verk er Elementi di scienza politica – Statsvitenskapens elementerfra 1895, som ble oversatt til engelsk med tittelen The Ruling Class – Den herskende klasse – i 1939. Verket ble utvidet og utgitt på nytt i 1923, og det er denne utvidede utgaven som er oversatt til engelsk og en rekke andre språk. Selv om dette verket er formulert som en allmenn lærebok i statsvitenskap, inneholder det en rekke teoretiske bidrag til studiet av politiske eliter, som har påvirket senere sosiologisk forskning på politiske og sosiale eliter.

Flere av hans senere verk har forskjellene mellom det liberale demokratiet og det fascistiske diktaturet som hovedtema, og en rekke av disse verkene har blitt utgitt først etter hans død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg