Findus, internasjonalt næringsmiddelselskap og varemerke for dypfryste produkter, har produksjon i Norge (Hedrum i Larvik), Sverige, Storbritannia, Frankrike, Spania, og Thailand, samt salgsselskap i Danmark, Tyskland, Belgia, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Australia. Omsetning ca. 600 mill. euro med rundt 3000 ansatte, derav ca. 500 mill. kr og rundt 200 ansatte i Norge (2003).

Historikk. Findus har sine røtter i svenske Skånska Fruktvin- och Likörfabriken, som 1941 ble overtatt av sjokoladefabrikken Marabou, et datterselskap av norske Freia. Marabou var da ledet av Henning Throne-Holst, sønn av Freias grunnlegger Johan Throne-Holst. Bedriften produserte frukt- og grønnsakkonserves, senere også dypfryste varer. Den skiftet snart navn til Fruktindustri, sammentrukket til Findus. Marabou og Freia overtok 1952 Hammerfest Fiskeindustri og Filetfabrikk og startet produksjon av Findus fiskefileter. Overdragelsen av anlegget i Hammerfest var avhengig av konsesjon, og den såkalte Findus-saken skapte atskillig debatt i Stortinget og opinionen. Firmanavnet ble 1959 endret til A/S Findus.

1962–2000 var Findus en del av det sveitsiske Nestlé-konsernet, som solgte Findus til investeringsselskapet EQT, dominert av svenske interesser, bl.a. Wallenberg-familien. Samme år overtok Findus varemerket til det norske frossenfiskselskapet Frionor, samt dets salgsselskap i Europa og Australia og produksjonsanlegg i Trondheim og Thailand. Frionor var eid av Norway Seafoods (kontrollert av Kjell Inge Røkke), som på sin side overtok bl.a. Findus-anlegget i Hammerfest og trålerrettigheter knyttet til anlegget, samt fikk leveringsavtale med Findus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.