Findus

Findus er et internasjonalt næringsmiddelselskap og varemerke for dypfryste produkter, som er et datterselskap i Nomad Foods Europe.

Av /findus.no.
Lisens: CC BY SA 3.0

Findus er et internasjonalt næringsmiddelselskap og varemerke for dypfryste produkter, som er et datterselskap i Nomad Foods Europe. Nomad har produksjon i Norge (Hedrum i Larvik), Sverige, Storbritannia, Frankrike, Spania, og Thailand, samt salgsselskap i Danmark, Tyskland, Belgia, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Australia. Omsetningen var i 2017 på 1,2 milliarder kroner i Norge.

Historikk

Findus har sine røtter i svenske Skånska Fruktvin- och Likörfabriken, som 1941 ble overtatt av sjokoladefabrikken Marabou, et datterselskap av norske Freia. Marabou var da ledet av Henning Throne-Holst, sønn av Freias grunnlegger Johan Throne-Holst. Bedriften produserte frukt- og grønnsakkonserves, senere også dypfryste varer. Den skiftet snart navn til Fruktindustri, sammentrukket til Findus. Marabou og Freia overtok i 1952 Hammerfest Fiskeindustri og Filetfabrikk og startet produksjon av Findus fiskefileter. Overdragelsen av anlegget i Hammerfest var avhengig av konsesjon, og den såkalte Findus-saken skapte atskillig debatt i Stortinget og opinionen. Firmanavnet ble i 1959 endret til A/S Findus.

1962–2000 var Findus en del av det sveitsiske Nestlé-konsernet, som solgte Findus til investeringsselskapet EQT, dominert av svenske interesser, blant annet Wallenberg-familien. Samme år overtok Findus varemerket til det norske frossenfiskselskapet Frionor, samt dets salgsselskap i Europa og Australia og produksjonsanlegg i Trondheim og Thailand. Frionor var eid av Norway Seafoods (kontrollert av Kjell Inge Røkke), som på sin side overtok bl.a. Findus-anlegget i Hammerfest og trålerrettigheter knyttet til anlegget, samt fikk leveringsavtale med Findus.

I 2015 ble Findus kjøpt opp av Nomad Foods Europe.

Litteratur

  • Jacobsen, Alf R.: Fra brent jord til Klondyke : historien om Findus i Hammerfest og norsk fiskeripolitikks elendighet, 1996.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg