Findus

Findus er et internasjonalt næringsmiddelselskap og varemerke for dypfryste produkter, som er et datterselskap i Nomad Foods Europe.

Av /findus.no.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Findus er et internasjonalt næringsmiddelselskap og varemerke for dypfryste produkter, som fra 2015 eies av Nomad Foods Europe. Nomad selger og markedsfører Findus-produkter i blant annet Norge, Sverige, Frankrike, Spania, Sveits, Finland og Italia.

Det norske selskapet, Findus Norge AS, hadde i 2020 en omsetning på cirka 1,2 milliarder kroner. Selskapets hovedkontor er på Lysaker i Oslo, og virksomheten har produksjonsfabrikker i Larvik og Tønsberg.

Historikk

Findus har sine røtter i svenske Skånska Fruktvin- och Likörfabriken, som 1941 ble overtatt av sjokoladefabrikken Marabou. Marabou var da ledet av Henning Throne-Holst, sønn av Freias grunnlegger Johan Throne-Holst. Bedriften produserte frukt- og grønnsakkonserves, senere også dypfryste varer. Den skiftet snart navn til Fruktindustri, sammentrukket til Findus. Marabou og Freia overtok i 1952 Hammerfest Fiskeindustri og Filetfabrikk og startet produksjon av Findus fiskefileter. Overdragelsen av anlegget i Hammerfest var avhengig av konsesjon, og den såkalte Findus-saken skapte atskillig debatt i Stortinget og opinionen. Firmanavnet ble i 1959 endret til A/S Findus.

Mellom 1962 og 2000 var Findus en del av det sveitsiske Nestlé-konsernet, som solgte Findus til investeringsselskapet EQT, dominert av svenske interesser, blant annet Wallenberg-familien. I 2000 overtok Findus varemerket til det norske frossenfiskselskapet Frionor, samt dets salgsselskap i Europa og Australia og produksjonsanlegg i Trondheim og Thailand. Frionor var på tidspunktet eid av Norway Seafoods, som på sin side overtok blant annet Findus-anlegget i Hammerfest og trålerrettigheter knyttet til anlegget, samt fikk leveringsavtale med Findus.

I 2006 ble Findus kjøpt opp av det europeiske verdipapirforetaket CapVest. Samtidig kjøpte Findus Norge opp GRO Industrier fra Bama, et selskap som drev produksjon av blant annet potetprodukter, dypfryste grønnsaker, frukt og bær.

I 2015 ble Findus kjøpt opp av Nomad Foods Europe.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Alf R.: Fra brent jord til Klondyke : historien om Findus i Hammerfest og norsk fiskeripolitikks elendighet, 1996.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg