Marabou

Artikkelstart

Marabou er en svensk sjokoladeprodusent og et varemerke under Mondelez Sverige. Det ble grunnlagt som selskap i 1916 i Sundbyberg ved Stockholm av norske Johan Throne Holst og hans selskap Freia, som lenge forble største aksjonær. Navnet kommer maraboustorken som tidligere var Freias logo.

Faktaboks

Etymologi

etter marabustorken

Grunnleggerens sønn, Henning Throne Holst, driftet fra 1918 selskapets sjokoladefabrikk, og overså lanseringer av produkter som Japp, Daim og Non Stop. Marabou overtok i 1941 Skånska Fruktvin- och Likörfabriken, som blant annet produserte dypfryste varer, noe som var starten på fiskematselskapet Findus.

I 1990 fusjonerte Freia og Marabou til Freia Marabou, som i 1993 ble overtatt av det amerikanske næringsmiddelkonsernet Kraft Foods. Marabou flyttet i 1995 sin virksomhet til Upplands Väsby og hørte inn under Kraft Foods Sverige, men Marabou ble bevart som et varemerke for sjokolade. Fabrikken produserer også merkene Daim, Twist, Kong Haakon, med mer. I 2012 skiftet firmaet navn til Mondelez International, og Marabou falt inn under Mondelez Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg