Faktaboks

Henning Throne-Holst
Født
25. juli 1895, Leangen i Strinda
Død
24. mars 1980, Stockholm, Sverige
Virke
Industrileder
Familie

Foreldre: Fabrikkeier Johan Throne Holst (1868–1946) og Hanna Richter Jenssen (1873–1952).

Gift 18.8.1923 i Mosvik med sin mors kusine Gunhild Jenssen (f. 8.6.1899), datter av brukseier, major Einar Jenssen (1860–1944) og Gunhild Matheson (1864–1951).

Brorsønn av Peter F. Holst (1861–1935); bror av Harald Throne-Holst (1905–1986); morbror til Harriet Holter (1922–1997).

Henning Throne-Holst (til høyre) på besøk ved Lockheed Corporation i USA i 1960-årene
Henning Throne-Holst (til høyre) på besøk ved Lockheed Corporation i USA i 1960-årene
Av /NTB Scanpix ※.

Henning Throne-Holst var en norsk-svensk industrileder. Han var administrerende direktør i den svenske sjokoladefabrikken Marabou fra 1918 til 1947. Senere var han administrerende direktør i Scania-Vabis (1951–1953) og i SAS (1955–1957). Han var styreformann i Findus fra 1941 til 1966 og i Freia fra 1946 til 1971.

Throne-Holst utviklet Marabou, som hans far Johan Throne Holst grunnla, til å bli Sveriges største sjokoladefabrukk. Med lederstillinger også i andre selskaper spilte han en betydelig rolle i fornyelsen av skandinavisk næringsliv. Han var opptatt av næringslivets forhold til kunst og forskning og videreførte sin fars livsverk på dette området.

Bakgrunn

Henning Throne-Holst var sønn av Johan Throne Holst, som kjøpte den norske sjokoladefabrikken Freia i 1892 og grunnla den svenske sjokoladefabrikken Marabou i 1916. Henning vokste opp i Kristiania og tok examen artium på reallinjen ved Aars og Voss’ skole i 1913. Året etter begynte han å studere ved handelshøyskolen i Berlin, hvor Werner Sombarts samfunnsvitenskapelige analyser av modernitetens betingelser for politikk og næringsliv gjorde sterkt inntrykk.

Som følge av utbruddet av første verdenskrig reiste Throne-Holst tilbake til Kristiania, hvor han en periode arbeidet hos sin far på Freia. Etter et frivillig befalskurs i kavaleriet ble han reserveoffiser i 1916 og vernepliktig offiser i 1917. Deretter arbeidet han 10 måneder på en sjokoladefabrikk i Middletown, New York i USA, hvor han avanserte til arbeidsformann på nattskiftet.

Etter hjemkomsten i 1918 begynte Throne-Holst å studere sosialøkonomi ved universitetet i Kristiania, men igjen ble studiene avbrutt, og nå for godt: Freia hadde fått startproblemer med sitt nye datterselskap – AB Marabou – i Sundbyberg utenfor Stockholm, og den 23 år gamle Henning ble sendt over på et kortsiktig oppdrag, som imidlertid bestemte hans industrielle livsbane i Sverige for godt.

Marabou

Marabou var etablert i 1916, og ny fabrikkbygning stod ferdig i 1918, men produksjonen var ikke kommet i gang da den unge «observatøren» fra Norge grep tøylene. I utgangspunktet var tilliten til norsk industriledelse liten i Sverige. Den nye sjokoladefabrikken ble i en årrekke møtt med atskillig skepsis og motstand. Mesteparten av aksjekapitalen var gått med i startfasen, men Throne-Holst la hele sin resolutte energi i arbeidet med å drive selskapet frem til det ledende i bransjen, og det han gjorde ble lagt merke til: Allerede i midten av 1930-årene fremstod Marabou som en mønsterbedrift med skulpturpark og en i svensk sammenheng unik spisesal, som stod i samklang med det sosialdemokratiske «folkhemmet» som nå var under oppbygging.

Da andre verdenskrig kom, ble Throne-Holst bedt om å tre inn i den ansvarstunge stillingen som sjef for Industrikommissionens prisbyrå, som skulle kontrollere forsvarets kontrakter med industrien. Fra 1940 til 1943 kom han på denne måten i nærkontakt med ledelsen i de fleste større bedrifter som hadde leveranser til forsvaret. Som den mest velstående nordmannen i Stockholm støttet han arbeidet for norske flyktninger og samarbeidet nært med blant andre Fredrik Paasche og Oscar Christian Gundersen om Norges sak.

Findus

Marabou overtok i 1941 det lille konserveringsfirmaet Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken i Bjuv i Skåne. I likhet med sin bror Harald på Freia var Henning Throne-Holst tidlig opptatt av de nye amerikanske supermarkedenes rolle og mulighetene for detaljomsetning av frossenvarer til husholdningsmarkedet. Bedriften i Skåne ble snart omdøpt til AB Fruktindustri, forkortet Findus, og i 1945 lanserte den de første frossenvarer i forbrukerpakning i Sverige. Throne-Holst utviklet Findus til også å omfatte fisk, med Hammerfest som base fra 1952.

Med sine trålere og industrielle prosjekter for foredling av fisk kom pionerforetaket Findus i gjentatte konflikter med fiskerorganisasjonene, og det var usikkert om økte investeringer ville gi bedre resultater. Da Freia og Marabou solgte Findus til den sveitsiske matvaregiganten Nestlé i 1962, var det for Throne-Holst «slutet på något jag hade drömt om som annorlunda». Han fortsatte likevel som styreformann i Findus International til 1966.

Freia, Scania og SAS

Throne–Holst ble styreformann i A/S Freia i 1946 og beholdt dette vervet til 1971. I årene 1951–1953 fylte han med stor dyktighet rollen som administrerende direktør for den Wallenberg-styrte lastebilfabrikken AB Scania-Vabis, og han fortsatte som styreformann der til 1965. Han ble innvalgt i styret i det fellesskandinaviske flyselskapet SAS i 1954, og samme år ble han av Marcus Wallenberg anmodet om å overta som konsernsjef. I denne egenskap ledet han fra 1955 til 1957 SAS’ overgang til jetfly og bidro vesentlig til å jevne ut de interne nasjonale motsetningene som tidvis truet med å lamme selskapet.

Betydning og æresbevisninger

Med sin sterke kombinasjon av industriell tyngde, personlig stramhet og smidighet stod Henning Throne-Holst som en skandinavisk maktfaktor like til slutten av 1970-årene. Han gav avgjørende støtte til ernæringsforskningen i Sverige og Norge, han var æresmedlem av den svenske Ingenjörsvetenskapsakademien og Akademien for de Fria Konsterna, medlem av Vitterhetsakademien og Statens Konstråd, og leder for Nationalekonomiska Föreningen.

Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1945 og var kommandør av Dannebrogordenen og den svenske Vasaorden samt ridder av Finlands Vita Ros orden og den svenske Nordstjärneorden.

Utgivelser

  • SAS’ problemer og fremtidsutsikter. Foredrag i Statsøkonomisk forening, 1955
  • Johan Throne Holst. Tale i Freiasalen 7. februar 1968, 1968
  • Mitt livs företag, Stockholm 1973

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christophersen, H. O.: biografi i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 16, 1969
  • Rudeng, Erik: Sjokoladekongen. Johan Throne Holst – en biografi, 1989
  • Rudeng, Erik: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)
  • Throne-Holst, Henning med flere: Marabou. A Work-place. Growth and Transformation, Stockholm 1978

Faktaboks

Henning Throne-Holst
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036392102578

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg